Sakarya genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 35,8 oranında artış gösterdi. Nisan ayında Sakarya’da 1.462 konut satışı gerçekleşirken bunun 542’si sıfır konut satışlarından oluştu. 2021’in ilk dört ayında Sakarya’da satılan toplam konut sayısı 5 bin 624 oldu.

Nisan ayında yurt genelindeki konut satışları bir önceki aya göre yüzde 18,8 oranında azalarak 95 bin 863 adede geriledi. Diğer taraftan bu satış rakamı geçen yılın Nisan ayına göre ise yüzde 124,1 oranında bir artışa işaret ediyor. 2021’in ilk dört ayında gerçekleşen toplam konut satış rakamı 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 6,5 oranında azalma sergileyerek 358 bin 913 adet şeklinde gerçekleşti. TUİK tarafından paylaşılan Mart ayı inşaat maliyet endeksi verilerine göre maliyetlerde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,97 oranında artış gerçekleşmiş durumda. Maliyetlerdeki bu yükselişin etkisiyle konut fiyatları da artmaya devam ediyor.

Sakarya konut fiyatları

Sakarya’da konut fiyatları yıllık olarak yüzde 35,8 oranında artış sergiledi. Emlak arama motoru Flatfy, Türkiye genelinde bölgesel konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırladığı raporu yayınladı. Bu rapora göre Sakarya’nın konut fiyatları en çok artış gösteren ilçesi Sapanca’da satılık ev fiyatları son bir yılda yüzde 48,5 oranında artış gösterdi. Sapanca ilçesinde 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 692.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Adapazarı satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 25,3 artış sağlarken 3+1 daireler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 303.500 TL düzeyinde seyretti. Serdivan’da konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 32,9 oranında artış kaydetti. Serdivan’da 3+1 dairelerin Nisan ayı fiyatları ortalama 405.000 TL şeklinde oluştu. Akyazı’da apartman dairesi fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 32,7 artış gösterirken 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 312.500 TL seviyelerinde gerçekleşti.

Sakarya genelinde kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 19,4 oranında artış sağladı. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe Sapanca oldu. Sapanca’da kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 39,7 oranında artış kaydetti. Adapazarı’ndaki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 17,8 oranında artış gösterirken Serdivan’da kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 20,6 seviyelerine ulaştı. Akyazı kiralık ev fiyatları geçen seneye göre yüzde 15,4 düzeyinde artış sergiledi.

Sakarya konut satış rakamları

Sakarya ili genelinde konut satışları Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 250,6 oranında artarak 1.462 adede ulaştı. Sakarya satılık ev ilanlarının da en yüksek oranda artış gösterdiği illerden biri oldu. İpotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 86,3 oranında artış göstererek 231 adet olarak gerçekleşti. Sakarya genelinde ipotekli satışların Nisan ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 15,8 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Nisan ayında Sakarya’da toplam 1.231 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 320,1 oranında artış sağladı. Sakarya’da satılan sıfır konut sayısı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 258,9 oranında artarak 542 oldu. Sıfır konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 37 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Nisan’da 920 adet konut el değiştirdi.

Yılın ilk dört ayında Sakarya genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 oranında artarak 5 bin 624 adede ulaştı. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 düşüş kaydederken 891 oldu. Sakarya’da Ocak-Nisan döneminde satılan sıfır konut sayısı 1.944 olurken bu rakam yüzde 31,3’lük bir artışa işaret etti.

Sakarya’da 2019 genelinde satılan toplam konut sayısı 18 bin 985 olurken 2020’de yüzde 18,1 oranında artış kaydederek 22 bin 418 adede ulaşmıştı. 2019’da sıfır konut satışları 6 bin 751 adetken bu rakam 2020 yılında yüzde 5 artış sergileyerek 7 bin 87 adede ulaşmıştı. Sakarya’daki ipotekli konut satışları 2020’de 7 bin 334 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl en çok konut satışı yapılan Sakarya ilçesi, merkez ilçe Adapazarı oldu. Adapazarı’nda 2020 yılında 4 bin 510 adet konut satışı gerçekleşti.

Yapı ruhsatı artışında Sakarya ilk sırada?

2021’in ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen bina sayısının en çok artış kaydettiği ilimiz yüzde 271,0 ile Sakarya oldu. Geçen yıl salgının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla alınan tedbirler sayesinde konut satışları rekor seviyelere ulaşırken yeni yatırımlardaki gerileme sebebiyle satışa hazır konut stoğunda bir miktar düşüş yaşandı. Salgının etkisi altında 2020 yılında kamu bankaları aracılığıyla sunulan piyasa koşullarından daha düşük seviyelerdeki faiz oranlarına sahip kredi kampanyaları sayesinde konut satışları 1,5 milyon düzeyine ulaştı. Vaka sayılarında yaşanan düşüşle birlikte salgının gerileme sürecine girmiş olabileceğine dair işaretlerin ardından yapı ruhsatı başvurularında büyük artış gerçekleşti. 2021’in ilk üç aylık döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131,8 oranında artış gösterdi. Bu dönemde 32 bin 832 bina için ruhsat verildi. Buna karşın yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüz ölçümü yüzde 87,5 oranında artış kaydetti. Bu durum yeni konut projelerinde daha küçük boyutlardaki dairelere yer verildiğini ve bağımsız bölüm metrekarelerinin azaldığını gösteriyor. Bu dönemde özellikle sahil kentlerinde yapı ruhsatı başvurularındaki artış dikkat çekti. Salgının etkisi altındaki büyük şehirlerde yaşam şartlarının oldukça zorlu hâle gelmesiyle birlikte birçok kişi şehir hayatını geride bırakarak sahil bölgelerinde yaşama imkânlarını değerlendirmeye başladı. Sahil şeridinde yer alan yerleşim yerlerindeki talep patlamasının sonucu olarak bu bölgelerdeki kiralık ve satılık ev fiyatları ikiye hatta üçe katlandı. Satılık konutlar çok daha hızlı bir şekilde alıcı bulmaya başladı. Doğal olarak konut üreticileri de yazlık bölgelerde yeni konut projeleri hayata geçirmek için kolları sıvadı. 2021’in ilk üç ayında ülke çapında yapı ruhsatı verilen toplam bina sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131,8 artışla 32 bin 832 rakamına ulaşırken Muğla, yüzde 217,0 artış sonucu ulaşılan 2 bin 199 ruhsat rakamıyla İstanbul ve İzmir’in ardından üçüncü sırada yer aldı. Yurt genelinde müstakil ev tipindeki konutlar için verilen yapı ruhsatı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 201,8 oranında artış gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri yükseliyor

Geçtiğimiz sene fırlayan talep, fiyatların artışında önemli rol oynadı. Bu sene ise konut fiyatlarında maliyet kaynaklı bir yükseliş yaşanıyor. TUİK tarafından açıklanan Mart ayı inşaat maliyet endeksi verilerine göre inşaat maliyetleri bir önceki yılın aynı ayına yüzde 31,97 oranında artış gösterdi. Maliyetlerdeki bu artışlar, sıfır konut fiyatlarındaki yükselişle kendini gösteriyor. Örneğin, yüzde 43,6 ile Antalya satılık daire fiyatlarının son bir yıl içinde en çok artış gösterdiği illerden biri oldu.

Global emlak arama motoru Flatfy, kiralık veya satılık ev arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek havuzu sunmasının yanında periyodik olarak emlak sektöründeki fiyat değişimlerine ilişkin raporlar yayımlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerini içeriyor ve ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Flatfy, 2015 yılında bir internet girişimi olarak kurulmuş olan emlak arama motoru platformu. Dünya genelinde faaliyet gösteren siteye tr.flatfy.com adresinden ulaşılabiliyor. Flatfy üzerinden oldukça pratik bir şekilde emlak ilanı araması yapılabiliyor. Ülkemizde bulunan birçok emlak ilan sitesinde yayımlanan ilanları toplayarak tek bir noktadan kullanıcılara sunan Flatfy, emlak ilan dünyasının Google’ı olma hedefinde.

Editör: Haber Merkezi