Ticari dünyada rekabet koşulları her geçen gün daha da çetinleşiyor ve özellikle ödeme performansları ticari alandaki faaliyetlerde en önemli parametrelerden biri haline geldi. İşte bu noktada devreye peşin satan veresiye satan kavramı giriyor. Aslında bu konuyu Findeks tarafından sunulan karekodlu çek raporu ile birlikte açıklamak gerekiyor. Ticari alanda karekodlu çek raporuna olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Çünkü bu rapor bilinmezlikleri ortadan kaldırarak ticari faaliyetlerde daha cesur ve daha sağlam adımlar atmaya olanak tanıyor.

Findeks karekodlu çek raporuna detaylı bir şekilde göz atmadan çek kabul edenler peşin satan kategorisinde değerlendirilebilir. Çek raporu almayanlar ise veresiye satan olarak değerlendiriliyor. Bu uygulamadan faydalanmanın ise son derece kolay olduğunun altını çizebiliriz. Çünkü Findeks mobil uygulamanın indirilmesi gerekiyor. Sonrasında çek üzerindeki karekodun uygulama üzerinden okutulması ise keşidecinin ödeme geçmişinin gayet detaylı bir şekilde incelenmesi mümkün olabiliyor. Bundan daha da önemlisi alınan çekin geçerli olup olmadığının öğrenilmesi de mümkün olabiliyor.

Karekodlu Çek Ne Gibi Bir Fayda Sunuyor?

Elbette karekodlu çek sistemi çekin ödeneceğine dair bir garanti asla sunmuyor. Ancak keşideciye ne oranda güvenilmesi gerektiği konusunda fikir verdiğini de unutmamak gerekiyor. Öncelikle çek numarası, çek sahibi ve bankanın öğrenilebildiğini belirtelim. Bununla birlikte aşağıda yer alan bilgilere de hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabildiğini belirtmek gerekir.

  • Karekodlu çek skoru
  • Çek ve keşideci bilgileri
  • Keşidecinin çek endeksi
  • Çeklerin ilk ve son ibraz tarihleri
  • Çek sahibi olunan banka sayısı
  • Açık çek adedi
  • Ortalama çek tutarı
  • Aylık keşide edilen çek adedi

Tüm bunlarla birlikte ibrazında ödenen, arkası yazılmış ve ödenmiş, arkası yazılmış ancak ödenmemiş çek adet ve tutarlarını da görmek mümkün olabiliyor. Üstelik bu bilgiler son 12 ay ve 5 yıl için kolaylıkla görülebiliyor. Eğer karekodlu çek sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Findeks internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede merak ettiğiniz soruların yanıtlarını ve çok daha fazlasını pratik bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

 

Editör: Haber Merkezi