-Şevval GEÇİN'in özel haberi-

Pandemi ile kahveci esnafın batmaya başladığını vurgulayan Başkan Altay, “Pandemi sonrası açıldık. 25 bin TL çekilen kredileri 1 yıllığına erteleseniz ya da faiz ödemesiz 36 ay vadeli dosyalarımızı milletvekillerine verdik ama şu ana kadar da hiçbir cevap alamadık. Bağkur borçlarımız bulunuyor, yapılandırmalar var, bankaya ödemeler var ve şu ana kadar da 6 milletvekilimizden ses gelmedi. Sayın Ali İhsan Yavuz’a, Çiğdem Erdoğan Atabek’e, Recep Uncuoğlu’na, Engin Özkoç’a ve Ümit Dikbayır’a geçen yıldan bu yıla halen cevap bekliyoruz. 2020 yılında arayla vekilleri dosya verdik bu yıl haziran ayına kadar hepsine iletmiş olduk. Ancak dosyayı verdiğimiz ile kaldık” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR YOK OLUYOR!
500 yıllık kültürün Koronavirüs sebebiyle sarsılması ile yok olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, “Artık eski müşterilerini bulma şansımız yok. Halk hala kahveye gitmeye korkuyor. Fiyatlar pahalı diyorlar ama 2 TL pahalı değil. Pandemi ile birlikte ölenlerimiz de çok oldu. Zaten gençler kahve kültürünü bilmiyor, onlar kafe kültürüne geçti. Pandemi ile birlikte 500 yıllık kültür yok olmaya başladı. Kahve grubunda 40 yaş üstü var. Sabahları kahvelerde sadece emekliler oluyor ancak kafelere gidin gençler hep burada ve fiyatlara bakılmadan orada takılıyorlar. Kafelerde kimse kimseyi tanımazken, kahve kültürü öyle olmuyor. Pandemiden sonra kahveler çok kötü bir şekilde zedelendi” dedi.

MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORLAR
Esnafın zamlara karşı direnç göstermesiyle birlikte battığına dikkat çeken Başkan Altay, “Bizim esnafımız idarecidir. İnsanları mağdur etmemeye çalışıyorlar ancak esnaflarımız batıyor. 38 TL’ye şeker alıyorduk şimdi 65 TL oldu. Tüp 225 TL oldu. Doğalgaz, elektrik de var. Asgari ücretin de etkisiyle bunların altından kalkma şansımız yok. Sigorta olacak bin 777 TL. Bunların hepsi maliyet. Biz bu maliyetleri çaya yansıtamıyoruz. Müşteriler sudan para kazanıyorsunuz diyor. Biz fiyat aldığımız zaman bardaktan tutun tabağına kadar bunların SCR’sini yazıp valiliğe ve belediyeye gönderiyoruz. Bizim kahveciler arasında uyum olmuyor. Birisi 1,5 TL’ye birisi 2 TL’ye satıyor. Bu para ile satış yapınca bu paraya ekmek alınmazken kahvecimiz batmayı yeğliyor. Biz her sefer kahveci ocağı olarak birçok kez ikramlar yaparız” şeklinde konuştu.

BU YIL CEZA YEMEDİLER
Bu yıl kahvecilerin hiç ceza yemediğinin altını çizen Başkan Altay, “Şu anda devlet de pek üstüne gitmiyor. Merkezi konumlarda bulunan nadir kahvehanelerde kumar oynanıyor. Bunların da zaten yeri bellidir. Sakarya’da 2020 yılında yüksek miktarda ceza yazılırken 2021 yılında ceza yiyen esnafımız olmadı. O zaman yakalanma sebepleri yasaklar vardı. Normal oyun da oynasalar kumar yerine geçiyor. Bir de bununla birlikte kumar diye imza atıyorlar. Kimse 4 çaya masada oturmuyor. O zamanlar oyun oynatan kahvecilerin yüzde 90’ı ceza yedi. Bir diğer konumuz da kadın kıraathanesi. Kadınlar kahvesi açıldı daha önce. Şimdi de bir girişimcimiz daha bulunuyor. Kahve açmak için çevre gerekiyor. Bizim Sakarya’mız biraz tutucu. Bir kadın kahveye gittiğinde orada ne işi var diye bakarlar ancak kafeye gittiklerinde kimse bir şey demez. Madem eşitiz o zaman kahvelerde de eşit olalım. Kahvelerimizin de yenilenmesi lazım” dedi.

YEREL BELEDİYE YARDIMI
Yerel belediyelerin bu süreçte kahveci esnaflara yardımcı olduğunu belirterek, “Pandemi ile birlikte Adapazarı Belediyesi’nden 2 kez gıda çeki aldık. Arifiye Belediyesi’nden, Serdivan’dan ve Erenler Belediyesi’nden de yardım aldık. Bu 3 belediyeye isimleri verdik onlar yardımını yapmış oldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ekrem Yüce de bin TL’lik su, 20 kilo da çay verdi bizlere. Ekrem Yüce ayrım yapmaksızın müracaat eden herkese yardımda bulundu. Yanımızda oldukları için hepsine teşekkür ederiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi