Karasu OSB’da faaliyet gösteren Gazi Metal Fabrikası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erdoğan, organize sanayi bölgesinde 2009’dan bu yana yaşanan arsa değer tespiti sorununa ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

EKONOMİYE KATKI

Açıklamada şirketin Karasu’da 2009’da yatırım yapmaya hazırladığı dönemden bugüne gelinen noktaya kadar geniş bilgilendirme yapıldı. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Şirket olarak 2009 yılında Sakarya/Karasu’da yatırım yapmaya ve soğuk hadde tesisi kurmaya karar verdik. Sanayi Bakanlığının yönlendirmesi ile Karasu OSB’yi seçtik.. Bu amaç doğrultusunda sektöründe isim yapmış diğer beş şirket ile bir araya gelerek Karasu Organize Sanayi Bölgesine Kuruluş müracaatımızı yaptık ve Müteşebbis heyeti de gerekli adımları atarak 2009 yılında TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilen kamu yararı kararına istinaden Sakarya Karasu’daki OSB Müteşebbis Heyeti tarafından belirlenen birim fiyatı üzerinden pazarlıkla satın alma yöntemi denenmiştir. Uzlaşma sağlanan arsa sahiplerinden toplam 86,753 metrekare arsa, ortalama 13,45 Türk Lirası metrekare birim değeri üzerinden satın alınmıştır. Ancak uzlaşma sağlanamayan parsel malikleri aleyhine 2010 yılı nisan ayında Karasu OSB Müteşebbis Heyeti Başkanlığı tarafından 55 adet kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davası ikame edilmiştir.

Bu davaların yapılan yargılamaları sırasında taşınmazların Karasu OSB Müteşebbis Heyeti Başkanlığı adına tesciline karar verilmiş ve kesinleşen bu tescil kararları sonrasında da 35,00 Türk Lirası metrekareden kamulaştırma davaları onanmış şirketimiz de dahil olmak üzere tüm iştirakçiler bedellerini ödemek suretiyle tapularını almışlardır. Şirketimiz olarak tapuların alınmasını müteakiben önce hiçbir tarımsal faaliyetin olmadığı, sular altındaki arazi Devlet su işlerinin tarafımıza yazdığı yazı üzerine minimum 2,5 metre yükseltilip ihya edilmiş ve akabinde de tamamı şirketimizin öz varlıklarından karşılanmak kaydı ile fabrikamız inşa edilmiştir. 2016 yılı ocak ayı başlarında faaliyete geçen ve tamamen son teknoloji ürünü makinelerin kurulu olduğu fabrikamızda yıllık 350 Bin ton kapasite ile üretim yapılmakta ve an itibariyle 300 kişi istihdam edilmektedir.

Bu itibarla Şirketimizin, Türkiye, Sakarya ve Karasu ekonomisine katkısı büyüktür. Hatta tesislerimizin inşasından sonra Karasu Limanı kurularak hayata geçirilmiş, Karasu ilçesinin tamamına doğalgaz gelmiş ve sair birçok Belediyecilik hizmetlerinin de daha geniş alanlara kullanımı gerçekleşmiştir.

Ancak, kamulaştırma davalarında bugün gelinen noktada, OSB nin mevcut durumu karmaşık bir hal almıştır. Zira yargılama esnasında, kasıtlı olarak düzenlendiğini düşündüğümüz bilirkişi raporları, Fetö soruşturması sebebiyle görevden alınan Hekimlerce adeta hukuki kalkan yapılarak hukuk dışı kararlar verilmiştir. Daha önce anlaşarak 13,45 Türk Lirası metrekare birim değeri üzerinden satın almalar yapılırken bilirkişi raporları ile Karasu mahkemeleri değeri 35 TL metrekareye çıkarmış ve aynı bilirkişilerin daha sonra verdiği raporlarla metrekare değere bir anda 125,00 Türk Lirasına varmıştır. Tüm itirazlar göz ardı edilerek bu raporlara istinaden kararlar verilmiştir. Bu sebeple de bu son gelinen noktada bilirkişilerin değeri 35,00 Türk Lirasından 125,00 Türk Lirasına çıkarılması sonucu bilirkişiler için OSB müteşebbis heyeti tarafından şikayetçi olunmuştur. Halen hukuki süreç devam etmektedir.

OSB yönetimi arsaların 2010 değerinin kesin tespit edilebilmesi amacı ile Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Ana Bilim dalına müracaat etmiş ve bu müracaat sonucunda da 2016/133 nolu rapor ile arsa metrekare değeri 30 TL olarak belirlenmiştir. Bu fakülte raporları Türkiye’de ve Dünyada kesin kabul gören raporlardandır.

Sonuç olarak OSB’ye yeni yatırımcıların gelmelerin önü kapanmış hatta bazı Karasu OSB katılımcıları fabrikalarını inşa etmekten dahi imtina etmişlerdir."ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi