CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Bilgin, çok merak edilen 3600 ek göstergenin 6 ay içinde Meclis'e getirileceğini söyledi. Bilgin, "3600 toplu sözleşme maddesi haline getirildi. Geri dönüşü yok artık. Kanun hükmündedir. Bakanlık içinde çalışmalarımızı tamamladık. Sendikalarımızla müzakere edeceğiz. Meclis'e ilk 6 ay içinde en geç mayıs, haziranda intikal ettiririz. Bu yıl içinde tamamlanacak" dedi.

HAZİRANDA MECLİS'TE

Kamudaki bir diğer sorun olan toplu sözleşmeye yönelik de konuşan Bilgin, şunları söyledi: "Toplu sözleşmede çözülmesi gereken madde olarak ortaya koyduğumuz nokta sözleşmeli personeller. Sözleşmelileri de kadroluya benzer haklara sahip hale getireceğiz. Ama onu gönüllülük esasına bağlayacağız. Çok sayıda sözleşmeli sayısı var. Onu sadeleştireceğiz. İsteyenleri kadro haklarına sahip olacak şekilde düzenleyecek bir çalışma yapıyoruz. O da bu yıl içinde kesinlikle biter. Bu iki şey, önümüzde ödev olarak duruyor. Birindeki çalışmalar Bakanlık içinde bitti, onun da müjdesini çok yakında vereceğiz. Meclis'e haziran ayında gelmiş olur."

SENDİKA TEŞVİKLERİ YOLDA

Pandemi desteklerine de dikkat çeken Bilgin, "Sadece bakanlığımız 62 milyar destek verdi" dedi. Kayıtdışı çalışmanın büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Bilgin, "Sendikalarımızın yeni örgütlenme modelleri denemeleri lazım. Konuyu teşvik etmek için haberi vereyim. Beyaz bayrak uygulaması yapıyoruz. Sendika özgürlükleri burada kullanılmaktadır. Burası temiz bir işyeridir yazıyoruz. Bu işletmelere kolaylıklar sağlayacağız" dedi.

MEMUR MAAŞINDA TEMMUZDA GÜZEL DÜZENLEMELER OLACAK

Bakan Bilgin, asgari ücretteki yüzde 50'lik artışa yönelik, "Türkiye zor şartlarda sosyal devlet olmanın zorunluluğuyla yüzde 36 enflasyon karşısında yüzde 50 maaş yükseltti" değerlendirmesinde bulundu. Memur maaşlarına da değinen Bilgin, şöyle konuştu:

AİLE YARDIMI VAR

"Biz bu süreçte memurlarla ilgili önemli düzenleme yaptık. Tüm çalışanlarımızın gelirlerini asgari ücret dışında bırakınca memurlara 300 TL'ye yakın ek yapmış olduk. Çocuk ve aile yardımından da mahrum olmadılar. Memurlara yüzde 31 civarı zam yapıldı. Yıllık enflasyon yüzde 36. Temmuzda da zaten düzenleme yapılacak. Temmuzda yapacağımız güzel düzenlemeler olacağının altını çiziyorum." Bakan Bilgin, AGİ konusunda da, "İşçi diyelim ki ücret alıyor. Tüm çalışanlar için basit açıklarsak sizden vergi almıyor. Ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz" açıklamasını yaptı.

EYT, ÇALIŞMA PROGRAMIMIZDA

Bakan Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la (EYT) ilgili düzenleme için de şunları söyledi: "Prim ödeyecek insan sayısıyla emekli olacaklar arasında bir oran var. Türkiye'de bu, 2'nin altına düştü. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel..."

Editör: Haber Merkezi