Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, fındık hasadı öncesi üreticilerin beklentilerini dile getirdi. Kocaali’de basın toplantısı düzenleyen Bayraktar, fındıkta spekülasyonların bu yıl da tekrarlandığını söyledi.

SPEKÜLASYONLAR
Bayraktar, “Hasattan çok önce daha ortada bir şey yokken, hiçbir bilimsel temele dayanmayan rekolte tahminleri yapılmış, olmayan fındığın fiyatı aylar öncesinden spekülasyonla belirlenmeye çalışılmıştır. Amaçları bellidir, ziraat odalarını ortadan kaldırıp piyasada istedikleri gibi at koşturmaktır.”

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ
Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) büyük görev düştüğünü vurgulayan Başkan Bayraktar, “Yeni mahsul fındık piyasaya indiğinde TMO piyasaya girmezse fiyatlar çok fazla düşer. Üreticiyi koruyacak tek kuruluş TMO’dur” dedi. Fındık fiyatıyla oynandığını ve ilgili kurumların araştırması gerektiğini belirten Bayraktar oyunun farkında olduklarını söyledi.

DÜŞÜK FİYAT
Maliyetin her geçen yıl arttığına değinen Bayraktar, “Fındığın en önemli girdi kalemi olan işçilik maliyetleri de yüzde 50 arttı. TMO bu yıl alım fiyatını belirlerken geçen yılki fiyatın üzerine, son bir yıllık dönemde girdi kalemlerinde görülen artışları göz önünde tutmayı ihmal etmemelidir. Ofis hızlı şekilde alıma girmeli, ihtiyaç olan yerlerde geçici alım merkezleri oluşturmalıdır. 400 bin fındık üreticisinin beklentisi de umudu da budur” dedi.

FINDIK DESTEĞİ
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın 2012’deki girişimleriyle fındık üreticisinin desteklenmesinin devamını sağladığını hatırlatarak, “Beş yıldır değişmeyen bu destek, günün şartlarına göre belirlenmeli, artarak devam etmelidir.” diye konuştu.

OYUNU BOZALIM
Fındıkta oynanan oyunu bozmak üzere toplandıklarını söyleyen Bayraktar, açıklamasını şu ifadelerle bitirdi; “Fındıktaki sorunlar çözülsün. Üreticimiz, esnafımız, sanayicimiz, ihracatçımız, esnafımız, herkes kazansın. Ancak birileri kazanırken, üreticimiz sömürülmesin. Fındık hasadının bütün taraflar açısından bereketli geçmesini diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi