Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Tahıl Koridoru kapsamında Rusya'da alınacak buğdayın işlenerek az gelişmiş ülkelere gönderileceğini belirterek "Bedelsiz buğdayı kendi fabrikalarımızda işledikten sonra biz en az gelişmiş ülkelere göndereceğiz. Cumhurbaşkanımızın arzusu bedava aldığımız buğdayı, bulgur, un olarak bedava vermek" dedi. Kirişçi, büyükşehirlerde devam eden ekmeğe zam tartışmalarına ilişkin ise "Ekmek yapan fırıncının kullanacağı unu sübvanse ediyoruz. 2 bin 950 lira ton başına. Biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz" açıklamasında bulundu.

EKMEĞE ZAM AÇIKLAMASI

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde devam eden ekmek zammı tartışmalarını da değerlendiren Kirişçi, şunları kaydetti: "Biz zaten buğdayla ilgili biliyorsunuz, 7 bin 450 liradan buğdayı üreticiden aldık. Şimdi onlara 4 bin 500 liradan veriyoruz. Yani 2 bin 950 lira biz ekmek yapan fırıncının kullanacağı unu TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) olarak sübvanse ediyoruz. 2 bin 950 lira ton başına. Dolayısıyla bizim üreticilere ödediğimiz paranın 2 bin 950 lira altında bir fiyatla bunu un sanayicisine verip 'sen de un yap bundan, bunu da fırınlara ver' dediğimizde biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz."

KURAKLIK RİSKİ

Kirişçi, yağışların az olması nedeniyle yaşanabilecek kuraklık riskiyle ilgili soru üzerine "Su rezervlerimiz konusunda bir sıkıntımız yok. Çiftçimizin ekim işlemleri bitti. Toprağın hazırlanması konusunda bir sorun yok. Ekinler ekildi. Tarım sigortası kapsamında kuraklık riskiyle ilgili tarsim poliçe üretiyor. Vatandaşlarımızın bu poliçelere ilgi göstermelerini tavsiye ediyoruz. Türkiye'nin sigorta ortalaması yüzde 21.4, yani Tarsim'de, çok düşük. ÇKS'ye kayıtlı çiftçilerin 5'de 1'i ancak sigortaya kayıtlı. 16 yıllık bir mazisi var. Daha fazla olmasını arzu ederdik" yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi