Plansız kentleşme ile birleşen artan nüfusun etkisi, ivmelenerek büyüyen sanayi bölgelerinin yaşam alanlarımız ile iç içe geçmesi neticesinde gürültü, etki derecesini artıran bir çevre sorunu olarak gündeme gelmiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile bu sorunun insan vücudundaki fizyolojik ve psikolojik etkilerini minimize etmeye yönelik önemli bir adım atmıştır.

Akustik Rapor ve Proje Nedir ?

Gürültünün binalardan uzaklaştırılmasına yönelik ilgili mevzuatla birlikte hayatımıza giren akustik proje ve rapor kavramı, bir binanın mevcut akustik performansını, bu performansın yeterlilik düzeyini ve geliştirilebilecek noktaları kapsar.

Akustik rapor; binanın mimari yapısı ve çevresel gürültü faktörlerinin dikkate alınması ile yapının akustik performansının tespit edilerek belgelenmesidir. Akustik proje ise; mevzuatlarda belirlenen sınır değeri karşılamayan binaların, akustik performansının istenilen düzeye çekilmesine yönelik aksiyonların planlanması ve uygulanmasıdır.

Akustik rapor ve projede temel hedef; binaların akustik performanslarının kontrol altına alınarak çeşitli ölçüm ve analizler sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen seviyeye çıkarılarak iş ve yaşam alanlarında gürültünün etkilerinin azaltılmasıdır.

Akustik Proje ve Rapor İçin Zorunlu Haller

Farklı kapsamlara sahip olan akustik proje ve rapor için belirli yapılarda zorunluluk kavramı gündemdir ve akustik proje için bu zorunluluğa dahil olan yapılar, ilgili mevzuatta şu şekilde açıklanmıştır:

      - Bir bodrum katı ve çatı arası hariç kat sayısı 7’den fazla konut binalar

      - Yapının Toplam inşaat alanı, 2000 m2 yi geçen 2’den fazla konut dışı binalar

      - Tiyatro, konferans, konser ve dinleme salonları gibi özel akustik tasarım yapılması gereken binalar

      - A veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar

Burada ifade edilen binalara ek olarak, 31 Mayıs 2019 sonrasında ilk kez yapı ruhsatı almak isteyen yapı sahipleri de akustik proje temin etmelidir. Bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar için ise tadilat vb. büyük çaplı onarım işlerinde (belediyeden izin gerektiren) akustik rapor gereklidir.

Akustik Rapor ve Projeyi Kimler Düzenleyebilir ?

Akustik rapor ve projede düzenleme yetkisine mimar ya da mühendisler sahip olabilir fakat bir mimar ya da mühendisin bu yetkiyi alabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarda teorik eğitim sürecini başarıyla tamamlamış olması gerekir.

Tecrübesi, süreç yönetimine sistematik bakış açısı ve profesyonel yaklaşımı ile fark yaratan Uzman Akustik, “akustik uzmanlığı” sertifikasına sahip mühendis ve mimar kadroları ile akustik proje ve raporda benzersiz bir süreç yönetimi sunar.

Editör: Haber Merkezi