Söyleşiye Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr Mustafa Bostancı katıldı

SOSYAL MEDYA
Hanımlara özel olarak yapılan programda MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Hanım Komisyonu Başkanı İfaket Kara açılış konuşmasında dernek faaliyetleri ile yürüttükleri projelerden bahsederek yaptıkları sosyal sorumluluk ve farkındalık çalışmalarına değindi.  Medyanın ve sosyal medyanın gelişimine, iletişim teknolojilerinin iletişim alışkanlıklarımız üzerindeki etkilerine değinerek konuşmasına başlayan Bostancı, dünyada ve Türkiye’de sosyal medya kullanım istatistiklerine dair detayları katılımcılarla paylaştı.

TÜRKİYE’DE SOSYAL MEDYA KULLANIMI
Bostancı; Dünya üzerinde internet kullanıcılarının %79’unun sosyal medya kullandığını, Türkiye’de ise internet kullanıcılarının %94’ünün sosyal medya kullandığını ifade etti. Dünya ortalamasının üzerinde sosyal medya kullanımı olan ülkemizde bu mecraların çok daha dikkatli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Sosyal medyanın avantajları ve dezavantajlarından bahsettiği sunumuna mahremiyet kavramıyla devam etti.

KAMUSAL ALAN VE MAHREM ALANI
Mahremiyet kavramı bağlamının köklerine inen Bostancı, katılımcılara kamusal alan ve mahrem alan ayrımını hayatın içinde örneklerle açıkladı. Mahremiyet kavramını medya ve sosyal medyanın nasıl değiştirdiğini detaylandırdıktan sonra mahremiyetin gerçek hayattaki karşılığının sosyal ağlarda da aynı şekilde geçerli olduğunu, internet ve sosyal medyanın kullanıcılara sınırsızlık ya da özgürlükler sunmadığını vurguladı.

KUŞAKLAR ARASINDAKİ MAHREMİYET ALGISI
X, Y ve Z kuşaklarının sosyal medyaya ve mahremiyete farklı anlamlar yüklediğini ifade eden Bostancı, gerçekleştirilen bilimsel araştırmalardan hareketle kuşaklar ve mahremiyet algıları arasındaki farklılıklara değindi. Katılımcıları sosyal medya profillerinin gizlilik ayarlarını doğru yapmaları, paylaşımlarına dikkat etmeleri, kişisel bilgilerini korumaları ve mahremiyet sınırlarını iyi belirleyerek ifşa etmekten kaçınmaları konusunda uyardı.

Program sonunda MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı Ali Akıllı, Mustafa Bostancı’ya teşekkür plaketi takdim etti. Mustafa Bostancı’da Akıllı’ya Sosyal Medya ve Siyaset kitabını imzalayarak hediye etti.

Editör: Haber Merkezi