MÜLAKATTAN VAZGEÇİLMELİ
Eğitim Bir-Sen Sakarya Şubesi aylık olağan ilçe temsilcileri toplantısını sendika binasında Şehit Ömer Halisdemir toplantı salonunda gerçekleştirdi.
Şube Başkanı Murat Mengen; “Mülakatla öğretmen alımı kamu vicdanını yaralayan bir istihdam şeklidir. Kazanma ve kaybetme nedeninin objektif kriterlere göre izah edilememesi, birçok sınavdan geçmiş öğretmen adaylarının standartları farklı komisyonlarca değerlendirilmesi adalet duygusunu zedelemekte, sosyal sorunlar üreten bir sistem olarak varlığını sürdürmektedir. Bakanlık yeni personel istihdamında adalet, hakkaniyet, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre objektif bir atama şeklini benimsemeli, her geçen gün daha fazla tartışmalı hâle gelen mülakatla öğretmen istihdamından vazgeçmelidir” dedi.

REHBERLİK HİZMETLERİ
Mengen; “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması tasarısının Bakanlık ajandasından düşmediği görülmektedir. Sendika olarak, tüm rehber öğretmenler adına takip ettiğimiz, üyelerimiz vesilesiyle her an nabzını tuttuğumuz konu, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin niteliği göz ardı edilerek ele alınmamalıdır. Bu husustaki yönetmelik değişikliği tasarısının rehberlik hizmetlerinin öğrenci-psikolojik danışman temelinde yeniden tanımlanması ve kurgulanması gerekir” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK
Sözleşmeli öğretmenlik konusuna da değinen Mengen, “İstihdamda güçlük çekilen yerlerde öğretmenlerin görev yapma süresinin 1,5 yıl ortalamasında olması, eğitimi istikrarsızlaştırmakta ve olumsuz etkilemektedir. Bu sorunun çözümü, içinde birçok zorunluluğu barındıran, aile bütünlüğünün sağlanması gibi temel insan haklarını ihlal eden sözleşmeli öğretmenlikten değil, isteğe bağlı olacak, verimliliği artıracak teşviki yöntemlerin uygulanmasından geçmektedir” dedi.

HAKLI KARİYER BEKLENTİSİ
Mengen ayrıca, “Eğitim yöneticiliğinde hakkaniyeti gözeten, liyakati esas alan, hak edenin görev alacağı, hakkını verenin görevde kalacağı, geçmiş tecrübelerin göz önünde tutulduğu, paydaşların önerilerinin dikkate alındığı bir sistem geliştirilmelidir. Millî Eğitim Bakanlığı’nda görevde yükselme sınavları rutin olarak yapılmalı, eğitim çalışanlarının haklı kariyer beklentilerini karşılayacak yükselme sürecine işlevsellik ve süreklilik kazandırılmalıdır diye söyledi.

Editör: Haber Merkezi