Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirdi.

Bakan Mahmut Özer, sunum sonrası okullardaki yüz yüze eğitime değindi. Uzaktan eğitimin kaliteli olduğunu vurgulayan fakat yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağını belirten Bakan Özer, "Yüz yüze eğitimin yerine ikame edilebilecek bir eğitim yaklaşımı olamaz ikili eğitime devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"YÜZ YÜZE EĞİTİMDE KARARLIYIZ"
289 okulda ikili eğitime geçildiğini bildiren Bakan Özer, gerekli önlemleri aldıklarını da vurgulayarak "Eğitim ortamları sadece öğrenmenin yapıldığı yerler değildir. Okullar, öğrenciler arasında akran eğitiminin gerçekleştiği, ortak projelerin geliştirildiği, kültür-sanat-spor aktivitelerinin düzenlendiği, psikososyal ve kişisel gelişimlerinin desteklendiği, kısaca öğrencilerin öğrenmenin ötesinde çok boyutlu gelişimlerinin sürekli desteklendiği mekanlardır. Özellikle sosyoekonomik yönden dezavantajlı öğrencilerimiz için bir eğitim merkezi olmanın çok ötesinde anlam taşımaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun da onayladığı kurallara harfiyen uyarak yüz yüze eğitime devam etme kararlılığı içerisindeyiz." dedi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün, sosyal medya üzerinden yüz yüze eğitimin devam edeceği yönünde açıklamada bulunmuştu.

"OKULLAR GÜVENİLİR ORTAMLAR"

Bakan Özer, okullarda Elektronik Takip Sistemi'ni kurduklarını, bu sistem ile her bir okuldaki aşı olma durumu, PCR testi yaptırması gereken kişiler, vaka veya yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara veren sınıflar gibi detaylı bilgileri anlık olarak takip ettiklerini aktardı. 6 Eylül 2021 Pazartesi günü itibarıyla 81 ilde yüz yüze eğitimi başlattıklarını anımsatan Bakan Özer, "Vaka ve yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilen sınıf sayısı verileri Covid-19 salgını ortamında okulların güvenilir ortamlar olduğunu gösteriyor. Bu nedenle gelinen noktada okul bazlı bir kapatma yaklaşımından ziyade sınıf bazlı bir yaklaşımı tercih ettik. Bu kapsamda vaka bazlı ve yakın temaslı duruma göre Sağlık Bakanlığınca belirlenen kriterler çerçevesinde yüz yüze eğitime sınıf bazında 10 günlük ara verilmektedir." dedi.

EĞİTİM BÜTÇESİ BELLİ OLDU
Bakan Özer, açıklamalarının ardından eğitim bütçesine ilişkin de bilgi verdi. Eğitim bütçesinin 274 milyar 384 milyon 474 bin TL olarak belirlendiğini duyuran Bakan Özer, bu rakamın 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 15,7'sini oluşturduğunu söyledi.

"FIRSAT EŞİTLİĞİNİ HEDEFLİYORUZ"
Eğitime ayrılan bu bütçe ile 2022 yılında; okullar arası başarı farklarının azaltılması ile eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesini hedeflediklerini kaydeden Bakan Özer, "Böylece eğitimde kalitenin artırılması ana odaklarımızdan biri olacaktır" dedi. 2022 yılı bütçesinden; öğrencilere doğrudan nakdi ve ayni olarak yapılan desteğin süreceğini belirten Bakan Özer, "Bu kapsamda; 1 milyon 248 bin öğrencimizin faydalandığı taşımalı eğitim ve yemek yardım programı için 6,3 milyar TL, 422 bin engelli evladımızın faydalanacağı eğitim programları için yaklaşık 5,5 milyar TL, öğrencilerimize destekleme ve yetiştirme kursu çerçevesinde yaklaşık 1 milyar TL, ilköğretim ve orta öğretimde toplam 271 bin öğrencimizin faydalandığı burs, giyim ve kırtasiye yardımı ve harçlık ödemeleri için yaklaşık 2 milyar TL, pansiyonlarda barınan 273 bin öğrencimize barınma desteği olarak 1,4 milyar TL, ücretsiz kitap dağıtımı için 1,2 milyar TL, özel okul desteği kapsamında 1 milyar 12 milyon TL, 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışında öğrenim gören 4 bin 400 öğrencimiz için 914 milyon TL kaynak ayrılmıştır." bilgisini paylaştı.

3 BİN YENİ ANAOKULU İNŞA EDİLECEK
Özer, temel eğitimde 10 bin okul projesi kapsamında 3 bin yeni anaokulu inşa edileceğini, 40 bin yeni ana sınıfı dersliğinin açılacağını, özel eğitim ana okullarının daha erişilebilir hale getirilerek, temel eğitimde tüm okulların imkan farklılıklarının ortadan kaldırılacağını vurgulayarak, "Bu proje kapsamında okul öncesi eğitimde kapasitede ciddi artış sağlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

LİSE MEZUNLARINA YENİ UYGULAMA
Özer, kasım ayı itibarıyla yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini belirterek, "Lise ve üstü bir eğitimden mezun olanların da istemeleri durumunda 6-7 ay gibi kısa süreli mesleki eğitim merkezi tamamlama eğitimi programı alabilmelerini sağlamak için gerekli mevzuat düzenlemesini tamamladık. Böylece, gençlerimizin iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştıracak alternatif seçenekleri artırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

"774 BİN 536 KADROLU ÖĞRETMEN VAR"
Özer, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, bakanlığı bağlı görev yapan kadrolu, sözleşmeli, vekil, geçici öğretmen sayıları, taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı, 2021 -2022 eğitim ve öğretim yılında öğrenci yetersizliği nedeniyle eğitime açılmayacak okul sayısına ilişkin soru önergesini de cevapladı.

Özer, MEBBİS veri tabanı kayıtlarına göre 7 Ekim 2021 tarihi itibarıyla bakanlığa bağlı resmi kurumlarda görev yapan kadrolu öğretmen sayısının 774 bin 536, sözleşmeli öğretmen sayısının 114 bin 1, eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki unvanlarda kadrolu ve sözleşmeli statüde görev yapan personel sayısının 79 bin 451 olduğunu açıkladı.

15 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI
Özer, eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının bakanlığa kullanım izni verilen öğretmen kadroları çerçevesinde karşılanabileceğini vurgulayarak, "2021 yılı içinde; Terörle Mücadele Kanunu gereği şehit yakını ataması, engelli öğretmen ataması, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında korunmaya muhtaç çocuk ataması, milli sporcu ataması ve ilk atama olmak üzere toplam 20 bin 603 öğretmen ataması yapılmıştır. Son olarak bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması planlanmış olup, atamaya ilişkin ön başvurular ve sözlü sınav merkezi tercihleri 27 Eylül -8 Ekim tarihleri arasında alınmıştır. Ayrıca 2021 Şubat ayında 500 engelli öğretmen ataması yapılmış olup, Aralık ayında da yapılması planlanan 750 engelli öğretmen atamasına ilişkin duyuru yayımlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Bakan Özer, Toplum Yararına Programlar kapsamında 42 bin personelin 81 il emrine dağıtımının yapıldığını da bildirdi. Özer, Eylül 2021 tarihi itibarıyla resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise okul sayıları ve yaygın eğitim (resmi) kurum sayıları toplamının 71 bin 71 olduğunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılı öğrenci taşıma uygulaması kapsamında ilköğretim 694 bin 654, orta öğretim 483 bin 603, özel eğitim 122 bin 121 olmak üzere toplam 1 milyon 300 bin 378 öğrencinin taşındığını belirtti.

"2 DOZ AŞI OLAN ÖĞRETMEN ORANI YÜZDE 92"
Eğitim personelinin aşılanma oranının her geçen gün arttığına dikkati çeken Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 doz aşı olan öğretmen oranımız bugün itibarıyla yüzde 93'e ulaşmıştır. En az 2 doz aşı olan öğretmen oranımız ise yüzde 87'dir. Aynı zamanda aşı olmadan bağışıklık kazanıp antikor oluşturan öğretmen oranımız ise yüzde 5 civarındadır. Dolayısıyla en az iki doz aşı olmuş ve antikor oluşturmuş öğretmen oranımız yüzde 92'ye ulaşmıştır. Diğer taraftan öğretmenlerimizin aşılanma oranının böylesine yüksek olması okulları açık tutmayla ilgili olarak elimizdeki en büyük avantajımızı oluşturmaktadır. Bu konudaki hassasiyetlerinden, katkılarından ve topluma örnek olmalarından dolayı kıymetli öğretmenlerimize teşekkür ediyorum."

"TEMİZLİK ÖDENEĞİ 722 MİLYON TL'YE ÇIKTI"
Özer, 'Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi' doğrultusunda okulların ihtiyacı olan temizlik malzemelerine ayrılan ödenek miktarını 10 kat artırarak 722 milyon TL’ye çıkarttıklarını kaydetti.

"ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞTÜ"
Özer, 1-3 Aralık tarihleri arasında 20. Milli Eğitim Şurası'nın yapılacağını hatırlatarak, tüm paydaşları şuraya katkı vermeye davet ettiğini dile getirdi. Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfındaki mevcut personelle ilgili bilgileri paylaşan Özer, gerçekleştirilen öğretmen atamalarıyla birlikte ülkenin tüm coğrafi bölgelerindeki öğretmen başına düşen öğrenci sayısının düştüğünü, bu kapsamda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 15'e, ortaöğretimde de 13'e düştüğünü belirten açıklamalarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi