Galatasaray Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan ve İzmit Bilim ve Sanat Merkezi'nde de eğitim gören Bayhan, televizyonda izlediği trafik kazalarında yaşanan can kayıplarına üzüldüğü için bu konuda bir çalışma başlattı. Bayhan, çalışmalarının neticesinde kamyonlara arkadan çarpan otomobillerdeki can kaybının azaltılmasını sağlayacak aktif güvenlik sistemi geliştirdi.

FİZİK ALANINDA

Otomobillerin kaput kısmına uygulanabilecek mekanizmayla kaza şiddetini hafifletecek sistemi geliştiren Bayhan, projesiyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği "2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"nda "Fizik" alanında Marmara 1'incisi ve Türkiye 2'ncisi oldu.

TÜBİTAK SEÇTİ

Bayhan, ayrıca projesiyle Türkiye'yi uluslararası bilimsel araştırma fuarı olan "REGENERON ISEF"te temsil etmek üzere TÜBİTAK tarafından seçildi. Kerem Bayhan, 16-21 Mayıs'ta düzenlenen yarışmada "Büyük Ödül Kategorisinde" makine mühendisliği alanında dünya 4'üncüsü, Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (ISEF) Özel Ödül Organizasyonlarından Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından ise dünya 1'incisi seçilerek 4 yıl boyunca karşılıksız burs almaya hak kazandı.

"PROJE ÜRETİMİNİN ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE ÇOK KATKISI OLACAK"

Kerem Bayhan, haberlerde gördüğü trafik kazalarının kendisini çok etkilediğini, bunu çözebilmek adına bir sistem geliştirmeye karar verdiğini söyledi. Geliştirdiği projeyle geçen yıl TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması'na katıldığını anımsatan Bayhan, yarışmada fizik alanında Marmara 1'incisi ve Türkiye 2'ncisi seçildiğini belirtti.

Projesi üzerinde yapılan test ve denemelerde gerçekle birebir örtüşen sonuçlar aldıklarını bildiren Bayhan, sözlerini şöyle tamamladı: "Testlerde can kaybına yol açacak hasara rastlanmadı. Bu gerçek hayata nasıl yansıtılır? Bunun çalışmasını yapıyorum. Üniversitede tıp okuyup tıp makineleri üzerine çalışmak istiyorum. Pandemi dolayısıyla fikrim bu yöne değişti. Proje geliştirme süreci zorlu bir süreç. Çeşitli aşama ve yarışmalardan geçerek bu noktaya geldim. Çok uzun ve yorucu bir süreç ama çalıştığınız zaman mükafatı da çok büyük oluyor. Akranlarıma önerim çalışmayı bırakmamaları. Proje üretiminin ülkemizin geleceğine çok katkısı olacaktır."

Editör: Haber Merkezi