Endonezya'da 27 bin yıl önce inşa edildiği iddia edilen "dünyanın en eski piramidi" makalesi, yayımlayan dergi tarafından soruşturmaya alındı. Arkeologlar arasında tartışmalara neden olan bu iddia, bilim dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Detaylar haberimizde...

Endonezya'nın Java Adası'nda bulunduğu iddia edilen ve 27 bin yıl önce inşa edildiği öne sürülen "dünyanın en eski piramidi" makalesi, yayımlayan bilimsel dergi Archaeological Prospection tarafından soruşturmaya alındı. 20 Ekim'de yayımlanan makalede, Gunung Padang (Aydınlanma Dağı) adlı yerin sönmüş bir volkanın üstüne inşa edilmiş bir piramit olduğu iddia edilmişti. Ancak bu iddiayı kabul etmeyen bazı bilim insanları bulunuyor.

Endonezya Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı'ndan bilim insanları, bu yapının Stonehenge veya Giza Piramitleri'nden daha eski olabileceğini iddia ediyor. Ancak bu iddia, bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratmış durumda. Makalenin yazarları, yaptıkları analizler sonucunda bu yapının en az 27 bin yıl önce inşa edilmiş olabileceğini savunuyor.

BRIN jeologlarından Prof. Danny Hilman Natawidjaja, yaptıkları sondajlar sonucunda elde ettikleri toprak örneklerinin organik zenginlikte olduğunu belirterek, "Bu bulgular medeniyetin ve gelişmiş inşaat tekniklerinin erken holosen veya erken neolitik dönemde ortaya çıktığına dair yerleşik inanışları da sarsıyor. Gunung Padang’ın ikinci ve üçüncü katlarını inşa edenlerin sıra dışı taş işleme yetenekleri vardı. Bu, avcı toplayıcı kültüründen çok farklı bir şey." ifadelerini kullandı.

Ancak bu iddiaya şüpheyle yaklaşan arkeologlardan biri olan Dr. Lutfi Yondri, Endonezya'nın piramit kültürüne sahip olmadığını ve söz konusu yerin bir piramit değil, taş teras olabileceğini savundu. Archeological Prospection dergisinin Eş Editörü Eileen Ernenwein ise yayım etiği kuralları çerçevesinde soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Bilim dünyasında büyük bir çekişmeye neden olan bu iddia ve yapılan soruşturma, araştırmacılar ve bilim insanları arasında merakla bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi