Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanal 7 ekranlarında Mehmet Acet'in sorularını yanıtlayarak enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğalgaz fiyatlarında yeni bir artış olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Bayraktar, ekim ve kasım aylarını kapsayan dönemde herhangi bir fiyat düzenlemesi öngörmediklerini açıkladı.

Doğalgaza ekim ve kasım aylarında zam yapılacak mı?

Vatandaşların yakından takip ettiği doğalgaz fiyatlarına ilişkin konuşan Bakan Bayraktar, mevcut durumda yeni bir zam kararının gündemlerinde bulunmadığını söyledi.

Bayraktar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda planladığımız bir fiyat değişikliği yok, şu an için söyleyeyim. Gelişmeleri, bütçe durumunu takip ediyoruz. Ama şu an için ekim ve kasım ayında böyle bir düzenleme planımız yok.”

Fiyat artışlarında enflasyon kriteri

Enerji fiyatlandırmasında 2023 yılından bu yana izlenen politikaya değinen Bayraktar, fiyat düzenlemelerini gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyon oranını esas alarak yaptıklarını belirtti.

2024 yılında fiyat düzenlemesinin temmuz ayında, 2025 ve 2026 yıllarında ise nisan ayında gerçekleştirildiğini hatırlatan Bayraktar, 2026'da yaklaşık yüzde 24-25 oranında fiyat düzenlemesi yapıldığını söyledi.

Bakan Bayraktar, bu yılın nisan ayında yapılan düzenlemede Merkez Bankasının yüzde 25 seviyesindeki enflasyon beklentisinin dikkate alındığını ifade etti.

“Yıl içerisinde başka bir fiyat ayarlaması yapmadık”

Türkiye'deki fiyatlama alışkanlıklarına da değinen Bayraktar, enerji sektöründe beklenen enflasyonu esas alan bir yaklaşım izlediklerini vurguladı.

Sakarya'da sel tarım arazilerini vurdu!
Sakarya'da sel tarım arazilerini vurdu!
İçeriği Görüntüle

Bayraktar, “Beklenen enflasyona göre fiyatlama yapan nadir kurumlardanız” diyerek yıl içerisinde başka bir fiyat ayarlaması yapmadıklarını belirtti.

Küresel enerji maliyetlerindeki yükselişe rağmen mevcut fiyat politikasını sürdürmeyi hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, gelişmelerin ve bütçe koşullarının yakından takip edildiğini söyledi.

Karadeniz gazında yeni dönem başlıyor

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz üretiminde önemli bir aşamaya geçildiğini de açıkladı.

Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu sayesinde doğalgazın artık deniz üzerinde işlenebileceğini belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Filyos'ta gazı karaya getirerek karada işleme faaliyetlerini yapmıştık. Şimdi artık işlemeyi yerinde, denizin üzerinde yapacağız.”

Bayraktar, deniz üzerinde işlenecek doğalgazın boru hatlarıyla yaklaşık 170 kilometre uzaklıktaki Filyos'a ulaştırılacağını, ardından konutların ve iş yerlerinin kullanımına sunulacağını ifade etti.

Gabar'da günlük 84 bin varil petrol üretimi

Türkiye'nin yerli petrol üretimine ilişkin son verileri de paylaşan Bakan Bayraktar, Gabar'da günlük petrol üretiminin 84 bin varile ulaştığını açıkladı.

Bayraktar, yerli petrol ve doğalgaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Kaynak: sosyal medya