Uzmanlara göre yaklaşan Marmara depremi, gündemden düşmemeye devam ediyor. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Her Yönüyle Deprem Sempozyumu” için Edirne’ye gelen AFAD Sivil Toplumla İlişkiler ve Akreditasyon Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan ve AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz öğrencilerin sorularını yanıtladı.

AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz, öğrenci sorusu doğrultusunda deprem tehlikesi olan İstanbul Sakarya, Kocaeli, Bursa gibi illerimizin gündemde olan büyük Marmara depreminin ardından kısmen de olsa birkaç ilin daha etkileneceğini belirtti. Aynı zamanda depreme karşı alınabilecek en iyi önlemin sağlam kentleşme olacağını belirtti.

Sempozyum sırasında öğrencilerin sorularını cevaplayan AFAD Sivil Toplumla İlişkiler ve Akreditasyon Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, bir konuya dikkat çekti. Afet planlamalarında tüm dünyanın ilk 72 saati kabul ettiğini ve bu süre içerisinde vatandaşların kendi çaresine bakması gerektiğinin altını çizen Tezcan "İlk 72 saat bütün dünyanın kabul ettiği bu işin profesörü dediğimiz Japonya'nın ilk 10 gün kimse devletten su elektrik beklemesin. Herkes evinde tentesini bulundursun. Yetecek kadar erzak bulundursun. 23 Kasım'da Düzce depremi olmuş bir tane ev yıkılmamış. Akşama diyorlar ki çadırlar nerede? Çadırı veriyoruz, buna battaniye vermeyecek misiniz? Yatak koymayacak mısınız? Soğuk hava Tüp diyorlar. Ev ayakta eviniz yıkılmadı evden al diyoruz. Koca devlet bir çadır verdi içine bir yatak vermedi diyorlar. Afet olduğunda 72 saat herkes kendi başının çaresine bakacak. Bütün dünyanın kabul ettiği afet yönetimindeki müdahale bu. 72 saat kendinize yetecek kadar yiyecek malzeme o yüzden afet çatası hazır bulundurun diyorlar 

(medyabar)

Editör: Şevval Geçin