Kayseri'de düzenlenen 'Kayseri 1. Deprem Farkındalık Paneli'nde konuşan yüksek inşaat mühendisi, mimar, ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunami olabileceğini belirtti. Ayrıca, denizin bazı derin bölgelerinde depremle birlikte kayma olması durumunda 3 metre yüksekliğinde tsunami meydana gelebileceğini ifade etti.

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay hattının dünyadaki büyük fay hatlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu fay hattının Endonezya'dan başlayarak Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya kadar uzandığını söyledi. Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay hattının uzun ve büyük bir fay hattı olduğunu belirtti.

Depremlerin ardından tsunamilerin oluşabileceğine dikkat çeken Moriwaki, özellikle Kıbrıs'ın güneyinde depremlerin meydana gelebileceğini ifade etti. Denizin içinde meydana gelen bir depremin tsunamiye neden olacağını belirten Moriwaki, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde genellikle 1 metre yüksekliğinde tsunami beklenebileceğini söyledi. Ancak, denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kayma olduğunda 3 metre yüksekliğinde tsunami olabileceğini belirtti.

Moriwaki ayrıca Kayseri'de meydana gelen depremlere de değindi. Kayseri'de 1717 ve 1835 yıllarında depremler yaşandığını hatırlatan Moriwaki, Kayseri'nin 1. ve 2. derecede tehlikeli bölge olmadığını ancak 3. derecede tehlikeli bölge bulunduğunu ifade etti. Depremin her zaman olabileceğini belirten Moriwaki, çocukların da deprem konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, deprem anında nasıl davranılması gerektiği konusunda düzenli tatbikatlar yapılması ve acil durum senaryolarının sık sık hatırlatılması gerektiğini vurguladı. Rektör Prof. Dr. Fatih Altun ise deprem anında alınacak tedbirlerin önemine dikkat çekti ve ERÜ olarak yeni bir hastane projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu hastanenin depreme karşı izolatörlü bir yapıya sahip olacağını belirtti./Haber MERKEZİ 

Editör: Can İkiz