Çin, üç yıl süren sert sağlık kısıtlamaları nedeniyle açıkça cezalandırıldı. Kuşkusuz, sert önlemlerin kaldırılması ekonominin 2022 sonunda yeniden toparlanmasını sağladı, ancak toparlanma kısa sürdü. 

Halkın morali yükselmiyor. Hane halkı ve işletmelerin güven eksikliği tüketimi cezalandırıyor. Eşi benzeri görülmemiş bir emlak krizi, rekor genç işsizliği ve küresel yavaşlama da Çin büyümesinin geleneksel motorlarını sakatlıyor.

Küresel ekonomi en iyi durumda olmasa da, Çin'in ekonomisi açıkça can çekişiyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Covid salgınından bu yana kendine yeni bir soluk getiremedi ve 2023'te son otuz yılın en zayıf büyümesini kaydetti (Covid yılları hariç). Dahası, ülkedeki emlak krizi belirsizlikleri hafifletmek için hiçbir şey yapmıyor ve ekonomiyi bir bütün olarak zayıflatıyor.

Çin, üç yıl süren sert sağlık kısıtlamaları nedeniyle açıkça cezalandırıldı. Kuşkusuz, kalkanın kaldırılması ekonominin 2022 sonunda yeniden toparlanmasını sağladı, ancak toparlanma kısa sürdü. Halkın morali yükselmiyor. Hane halkı ve işletmelerin güven eksikliği tüketimi cezalandırıyor. Eşi benzeri görülmemiş bir emlak krizi, rekor genç işsizliği ve küresel yavaşlama da Çin büyümesinin geleneksel motorlarını sakatlıyor.

Buna karşın, Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,2 oranında büyüdüğünü duyurdu. Çoğu büyük ekonomiyi kıskandıracak bu büyüme oranı, Covid dönemi hariç tutulduğunda, Çin için 1990'dan (yüzde 3,9) bu yana görülen en düşük büyüme oranı oldu.

Çin Başbakanı Li Qiang da önceki gün, Davos Forumunda bu oranı telaffuz etmişti.

Öte yandan, ekonomik durumun daha doğru bir karşılaştırması olan üçüncü ve dördüncü çeyrekler arasındaki hız çok daha mütevazı oldu (yüzde 1).

Hane halkı tüketiminin önemli bir göstergesi olan perakende satışlar, kasım ayındaki keskin ivmelenmenin (yüzde 10,1) ardından aralık ayında yavaşladı (yüzde 7,4). 

Bloomberg anketine katılan analistler, daha hızlı bir artış (yüzde 8) bekliyorlardı. Sanayi üretimi bir ay önceki yüzde 6,6'lık artışın ardından aralık ayında hafif hızlandı (yüzde 6,8).

İşsizlik

İşsizlik oranı ise kasım ayındaki yüzde 5'e kıyasla aralık ayında hafif bir artışla yüzde 5,1'e yükseldi. Ancak bu veri, sadece kentlerde yaşayan işçiler için hesaplandığından ekonomik durumun eksik bir resmini veriyor.

Bu veri, ekonomik yavaşlamaya karşı daha savunmasız olan ve emlâk krizi nedeniyle durumları daha da kötüleşen kırsal kesimdeki milyonlarca göçmen işçiyi fiilen dışarıda bırakıyor.

Emlâk sektörü, 2020 yılından bu yana, Pekin'in krediye erişim koşullarını sıkılaştırmasından sıkıntı çekiyor. Emlâk gruplarının (Evergrande, Country Garden vb.) malî sıkıntıları, tamamlanmamış evler ve metrekare başına düşen fiyatlar karşısında alıcıların güvensizliğini körükledi. Pekin'in sektöre yönelik destek tedbirlerinin şimdiye kadar çok az etkisi oldu.

Çinliler, uzun bir süre boyunca mülk satın almayı, birikimleri için güvenli bir yatırım olarak gördüler, ancak emlâk fiyatlarındaki düşüş cüzdanlarına büyük bir darbe vurdu.

Son derece siyasî ve sorgulanmaya açık olan Çin'in resmî GSYİH rakamları, ülkenin küresel ekonomideki ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda yine de büyük bir titizlikle inceleniyor. 

Dünya Bankası tahminlerine göre, Çin'in GSYİH'sinin büyümesinin bu yıl yüzde 4,5'e gerilemesi bekleniyor. Çin hükümet, resmî hedefini Mart ayında açıklayacak.

haber merkezi 

Editör: Haber Merkezi