Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, yerel seçimler öncesinde çiftçilerin belediyelerden beklenti ve taleplerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Tarımın "stratejik bir sektör" olduğunu anlatan Bayraktar, bu kapsamda merkezi ve yerel yönetimler tarafından dünyada destek desteklendiğini söyledi. 

Türkiye'de de yerel yönetimlerin bu konudaki görev ve yetkilerine dair düzenlemeler bulunduğunu anlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitki alanı toplamı 2023 yılı itibarıyla 23 milyon 941 bin 709 hektardır. Toplam tarım alanının yüzde 55,7’si yani 13 milyon 337 bin 897 hektar büyükşehir belediyesi sınırları içerinde bulunan 30 ildedir. 

2014 yılında 30 büyükşehir belediye sınırlarında bulunan işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitki alanı toplamı 13 milyon 589 bin 850 hektardır. 2023 yılında ise yüzde 1,85 azalarak 13 milyon 337 bin 897 hektara geriledi. 

6360 sayılı Büyükşehir Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 10 yıl geçti ve bu sürede büyükşehirlerde 2 buçuk milyon dekarlık işlenen tarım alanı yok oldu.

Büyükşehirlerin önemli kısmı sanayinin fazla olduğu, sahile yakın turizmin daha ön planda olduğu illerden oluşuyor. 1. sınıf verimli tarım arazilerinin fazlaca olduğu bu illerde tarım arazilerinin, tarım dışı amaçla kullanımına yönelik tehdidi gün geçtikçe daha da artırıyor.” 

Bayraktar, belediyelerce verilen desteklerin başında en fazla tohum, fide, fidan dağıtımı geldiğini, malzeme yardımının yanında kırsal kalkınmaya yönelik projeler üretildiğini da kaydetti. 

Belediyelerin yaptığı ve yapacağı desteklerin çiftçi odaklı olmasının önemine dikkat çeken Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden beklentileri özetle şöyle sıraladı:

"-Tarım arazileri korunmalıdır

-Kırsalda genç nüfusu tutabilmek için sosyal alanlar artırılmalıdır

-Belediyeler ve ziraat odaları birlikte hareket etmelidir

-Pazarlama kooperatiflerinin kurulmasına destek olmalıdır

-Semt pazarlarında üreticilere daha fazla yer ayrılmalı, üretici pazarları her ilçede kurulmalıdır

-Destekler artırılmalıdır

-Kırsal alanlara altyapı hizmetleri artırılmalıdır

-Tarımsal ürün işleme tesisleri kurulmalıdır

-Yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulmasına destek olmalıdır

-Kırsal turizm ile kırsalda gelirin artırılması sağlanmalıdır." 

Kaynak: Basın Bülteni