Uzmanlardan büyük İstanbul depremi için art arda uyarılar gelmeye devam ederken geçtiğimiz günlerde Çanakkale 4,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Vatandaşlarda korku ve paniğe neden olan sarsıntıda bir kişi 2'nci kattan atlayarak hayatını kaybetti.

Amasya'nın Merzifon ilçesinde düzenlenen Merziyon 7. Kitap Fuarı'na katılan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Çanakkale'deki depremi önceden tahmin ettiğini ileri sürerek yeni uyarılarda bulundu. Moriwaki, "Çanakkale, İnegöl, Bursa, Bandırma, Balıkesir tarafında deprem olabilir diye söylüyordum. Çanakkale’de oldu. Her an deprem olabilir. Özellikle Marmara Bölgesi’nde. Artık hazır olunsun." dedi.

Halkla buluştuğu söyleşide binaların bulunduğu zeminin yapısına ve yaşam üçgeni yönteminin önemine değinen Yoshinori Moriwaki, su şişesi, toz maskesi, deprem çantası ile düdüğün depreme hazırlık olarak bulundurulmasını tavsiye etti.

Fuarı düzenleyen Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı da Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde bulunan ilçede 4 ayda 21 bin adet deprem çantası dağıttıklarını açıkladı.

İlçeyi 10 yıldır yöneten Başkan Kargı, "Önümüzdeki dönemde depremi merkezi alan bir imar revizyon çalışması yapmayı planlıyoruz. Temel önceliğimiz zemin sıvılaşma riskinin ölçülmesini temel alan imar planı hazırlayacağız. Bu riski ölçmüş bir yerel yönetim kentin yapılaşmasında daha sağlıklı adımlar atacak." diye konuştu.

ÇANAKKALE DEPREMİ BÜYÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ MÜ?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Marmara Denizi'nin güneyinde son 1 yılda sismik aktivitelerde artış gözlemlendiğini belirtti. Bunun bölgede stresin arttığını gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Özden, "Çanakkale'deki deprem ve bu sismik hareketlilik büyük depremin habercisi mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey ve güney kollarında her zaman büyük bir deprem olasılığı var. Ancak bu depremin Marmara'daki sismik boşlukla doğrudan bir ilişkisi yok."

Kaynak: İHA