//Yenisakarya Özel//

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayan vatandaşların çoğu, binasının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı.

Başta İstanbul olmak üzere fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'nin birçok ilinde vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi.
Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor. Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor.

SAKARYA’DAKİ YETKİLİ KURUM VE KURULUŞLAR
6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların Tespiti için Sakarya’da yetki verilen kurum ve kuruluşlar şunlar; Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Belediyesi, Akyazı Belediyesi, Arifiye Belediyesi, Erenler Belediyesi, Ferizli Belediyesi, Karapürçek Belediyesi, Hendek Belediyesi, Sapanca Belediyesi, Serdivan Belediyesi, Söğütlü Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Yetkili özel kuruluş ve firmalar; Osas Yapı, Ergül Mühendislik, Emre Yılmaz Yapı, Bersu Mühendislik, Arena Yapı Denetim, Adapazarı 2 Yapı Denetim.

BİNA RİSKLİYSE İKİ SEÇENEK VAR
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, bina dayanıklılık testi çıktıktan sonra mesken sahibinin önüne iki seçenek geldiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu "Binanızı yıkıp yeniden yapabilir ya da güçlendirebilirsiniz. Bu tamamen vatandaşların kendisine bırakılıyor. Raporda güçlendirme kararı varsa güçlendirme yapılabiliyor. Raporda binanın nasıl hasar alacağı, nerelerin zayıf, nerelerin sağlam olduğu, binanın nelerden dolayı problem yaşayacağı çok net olarak gösteriliyor. Binanın kaç şiddetinde depreme dayanacağına ilişkin bir bilgi vermek mümkün değil. Binanın kaç şiddetinde depreme dayanacağı beklenti yerine, yapılan açıklamalarda deprem hesapları binanın bulunduğu yere göre beklenen en yüksek deprem kuvveti dikkate alınarak analiz yapılmaktadır. Bu sosyal medyada çıkan bir konudur. Hiçbir bina için bu söylenmez." 
 

Editör: Şevval Geçin