Gülden Evran, herkesin mutlaka bildiği işi yapmasının başarıyı getiren en önemli etkenlerden biri olduğunun altını çiziyor. Evran, "Kadın çalışanlar son yıllarda artıyor. Bunun da firmaların kalitesinin arttırmasına bağlıyorum. Yeni neslin eğitimli ve donanımlı olarak iş hayatında daha aktif, başarılı olacağını düşünüyorum" dedi.
Gülden Evran, hayatını işinin üzerine kurmuş, kendini işe adamış bir kadın… Onunla çalışma hayatında kadın olmanın zorlukları ve avantajları üzerine konuştuk. Kadın olmanın avantajını hiç yaşamadığını birçok zorlukla karşılaştığını belirten Evran, “Kendini sıyırabilen kadın ya fabrika işçisi olabilmiş ya da küçük bir dükkan tutarak dikiş-nakış, tül, perde işine girebilmiş büyük aile şirketleri bile kızlarına pay vermeyerek yok saymıştır. Neyseki devir değişmeye başladı. Kadınlarımız birçok alanda kendini göstermeyi başarmıştır. Kadın çalışanlar son yıllarda çoğalarak artıyor. Yeni neslin eğitimli ve donanımlı olarak iş hayatında aktif, başarılı olacaktır.”diyor.
Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1984 Sakarya Akyazı doğumluyum. Sakarya Anadolu Kız Meslek Lisesi Hazır Giyim Bölümü mezunuyum. Evliyim, 2 çocuğum var. Akyazı’da ikamet ediyorum.
İş hayatına ne zaman ve nasıl başladınız?
2003 yılında eşim Ender Bey ile birlikte Akyazı Alaağaç Köyü’nde tekstil atölyesi açtık. 20 eski makine ve 40 personelle yola çıktık. Şimdi 110 personelimiz 70 makinede çalışıyor.
Hangi sektörlerde hangi alanda faaliyet gösteriyorsunuz?
İnanç Tekstil, kot pantolon imalatı yapan fason atölyesidir. Büyük firmalara fason dikimi yapmaktadır. Tekstil sektörü değişken bir piyasa yıllara, mevsime ve sezona göre alt giyim üst giyim, penye, kot, triko çok çeşitli bir yelpazemiz var.
Sektörde kendi durumunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2011 tekstil sektöründe güzel bir yıl oldu. Ama bizler fason dikim yapan atölyeler her zaman işten en az kar eden bölüm olduğu için ani iniş ve çıkışlar bizleri herkesten çok etkiliyor.
Başarınızın sebebini neye bağlıyorsunuz?
Nerede karşılıklı sevgi ve saygı varsa orada itimat ve itaat vardır. İtimat ve itaatin olduğu yerde disiplin, disiplinin olduğu yerde huzur ve huzurun olduğu yerde de başarı vardır.
Nasıl bir yöneticisiniz? Çalışanlarınızın görüşleri sizin için ne kadar önemli?
İşyerimizde genelde yönetim Ender Bey’dedir. Ben muhasebe, gelenler-gidenler konusuyla ilgiliyim. Benimle alakalı konularda çok toleranslı değilim. Kuralcıyım, herşeyin olması gerektiği gibi yapılmasını isterim. Bunun yanında çalışanların görüşlerini de dikkate alırız. Dilek şikayet kutularımız önemle incelenir.
Başarılı bir iş kadını olarak Sakarya’da kadın çalışanların durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?Kadın çalışanlar son yıllarda artıyor. Bunun da firmaların kalitesinin arttırmasına bağlıyorum. Yeni neslin eğitimli ve donanımlı olarak iş hayatında daha aktif, başarılı olacağını düşünüyorum.
Kadın girişimciler denince nedense hep küçük işletmeler akla geliyor, bunun nedeni nedir?
Bunun sebebi kadının geçmişten gelen eve tıkılışıdır. Kendini sıyırabilen kadın ya fabrika işçisi olabilmiş ya da küçük bir dükkan tutarak dikiş-nakış, tül, perde işine girebilmiş büyük aile şirketleri bile kızlarına pay vermeyerek yok saymıştır. Neyse ki devir değişmeye başladı. Kadınlarımız birçok alanda kendini göstermeyi başarıyor.
Türkiye’de çalışan, girişimci ve işgücü sahibi kadınların çözülmesi gereken öncelikli sorunları ve çözümleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Öncelikli sorunumuz ön yargıyı yıkmak. İşverenin kadın olduğunu görünce endişeye kapılmamak, güvensizce davranmamak ve karşınızda erkek muhatap aramamak gerekir. Bir de maddi güç var tabii, en büyük sorunlardan biri...
İş hayatına başlayacak genç girişimcilere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Mutlaka bildiginiz işi yapın. Mezun oldum diye hemen heyecana kapılmayın. Önce tasarlayın, planlayın ve işinizin hakkında tecrübe sahibi olun. Erken pes etmemek için geç başlayın. SEVGİLERLE…

RÖPORTAJ: Mine KÖSE

Editör: Haber Merkezi