Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 26. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Özlü, Türkiye genelinde şehir planlaması ve yapı standartlarının belirlenmesinde deprem riskinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Depremin Türkiye tarihine “dünyanın en uzun 45 saniyesi” olarak geçtiğini belirten Özlü, şu ifadeleri kullandı:
“17 Ağustos 1999 gece 03.02’de merkez üssü Gölcük olan, aletsel büyüklüğü 7,4 olarak ölçülen yıkıcı depremde Marmara Bölgesi’nin doğusunda büyük bir yıkım yaşandı. Kocaeli, İstanbul’un batısı, Sakarya ve Düzce’de hayatları temelinden değiştiren bu afetin ardından yakınlarımızı, komşularımızı, hemşehrilerimizi kaybettik. Bu büyük acı hala dün gibi hafızalarımızda. Bugün üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz.”
Başkan Özlü, Düzce’de kentsel dönüşüm çalışmalarına değinerek, “Depremin bize gösterdiği gerçekler ışığında, sıkı denetimler ve yaptırımlarla kentsel dönüşüm uyguladık, yapı stokunun yüzde 80’ini yeniledik. Güvenli yapıların inşasıyla vatandaşımızın güvenini kazandık. Kaçak yapılara müsamaha göstermeden, yüksek katlı yapılaşmaya karşı yatay mimariyi tercih etmeye devam ediyoruz” dedi.
“Her An Hazırlıklı Olmalıyız”
Özlü, 6 Şubat 2023’te 10 ilde büyük yıkımlara yol açan Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatarak, “Unutmamamız gereken; deprem değil, hatalı, malzemesi çalınmış ve denetlenmemiş binaların öldürdüğüdür. Bu nedenle her an hazır olmalı, doğru planlama ve denetimle güvenli şehirler inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Özlü mesajının sonunda, “Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah ülkemizi, milletimizi ve devletimizi her türlü afetten korusun” dedi.