Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı
Yeni düzenlemeye ilişkin değişiklikler, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile yapılan değişiklik, mal ve hizmet alımlarında yapılan ödemelerin kaydedilmesi amacıyla belirlenen alt limitin artırılmasını kapsıyor. Artık, 30 bin TL'yi aşan ödemelerde nakit yerine banka veya finans kurumları aracılığıyla işlem yapılması zorunlu olacak.
Nakit Ödeme Limitinde 7 Bin TL’den 30 Bin TL’ye Yükselme
Önceki düzenlemeye göre, nakit ödeme ile yapılan alışverişlerde belirlenen limit 7 bin TL idi. Yeni düzenlemeyle birlikte, bu limit 30 bin TL’ye çıkarıldı. Buna göre, 30 bin TL’yi aşan mal ve hizmet alımlarında tüketiciler, banka kartı, kredi kartı veya başka finansal araçlar kullanmak zorunda olacak. Bu değişiklik, ödeme yöntemleri konusunda daha şeffaf bir sistemin oluşturulmasını amaçlıyor.
Yabancıların Ödeme İşlemleri de Kolaylaştı
Yeni düzenlemeyle, yabancı uyruklu kişiler ve Türkiye’de ikamet etmeyen gerçek kişilerle yapılan işlemlerle ilgili de önemli değişiklikler yapıldı. Önceden, bu tür işlemler için pasaport numarası ve pasaport güvencesi faturada yer alması gerekiyordu. Ancak, yeni düzenleme ile pasaport numarasının faturada belirtilmesi yeterli olacak ve pasaport güvencesinin faturaya eklenmesi zorunluluğu kaldırıldı.
Tahsilat ve Ödeme İşlemleri Kolaylaşıyor
Ayrıca, yabancıların veya Türkiye’de ikameti bulunmayan kişilerin ödemeleriyle ilgili tahsilat ve ödeme işlemleri de finansal kurumlar aracılığıyla yapılmaya devam edecek. Ancak, tahsilatın aracı kurumlara yatırılma şartı da değişti. Artık, tahsil edilen tutarların finansal kurumlardan takibi için belirli bir iş günü sonucu beklenmeyecek.
Yapılan Değişikliklerin Amacı
Yeni düzenlemeyle amaçlanan en önemli hedeflerden biri, finansal işlemlerin dijitalleşmesi ve işlemlerin daha şeffaf hale getirilmesidir. Ayrıca, kara para aklama ve vergi kayıplarının önlenmesi adına önemli bir adım atılmış oldu. Bu sayede, büyük tutarlı ödemelerin nakit yerine finansal kurumlar üzerinden yapılması sağlanarak, ekonomik düzenin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Tüketiciler İçin Ne Anlama Geliyor?
Bu yeni düzenleme, tüketiciler için alışveriş yaparken daha fazla dijital ödeme aracı kullanmalarını gerektirecek. Banka kartları, kredi kartları ve mobil ödeme uygulamaları daha fazla tercih edilecek. Aynı zamanda, nakit ödeme yapmayı tercih edenler için 30 bin TL’lik limit, alışveriş tercihlerinde bir engel oluşturacak.
Fotoğraf: Sosyal medya