Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu ay içerisinde 2.5 milyar doların üzerinde yeni yatırım ilanını kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Bakan Kacır, İstanbul'da düzenlenen Bloomberg HT Teknoloji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de katma değer oluşmasını önemsediklerini söyledi.

"Yeni yatırım ilanını kamuoyuyla paylaşacağız"
HIT-30 kapsamında yakın zamanda yeni müjdeleri de kamuoyuyla paylaşacaklarını aktaran Kacır, "Bu ay içerisinde 2.5 milyar doların üzerinde yeni yatırım ilanını kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

“BYD, Türkiye için büyük fırsatlar oluşturacak”
Halihazırda 7 milyar dolara yakın finale yaklaştıkları yatırım süreci olduğuna işaret eden Kacır, şunları kaydetti:

"Bunun 2.5 milyar dolarını inşallah bu ay içerisinde ilan etmeye hazırlanıyoruz. BYD, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi. Türkiye'de yatırım yapması için gayret ettik, nihayetinde hem onlar için hem Türkiye için büyük fırsatlar oluşturacağına inandığımız bir yatırım planında uzlaştık ve yatırım süreci de başladı." 

“Mobilite ekosisteminin geliştirici başaktörü Togg’u destekliyoruz”
Bütün bu yarışta Togg'un varlığının da Türkiye için çok değerli olduğunu dile getiren Kacır, "Türkiye şunu da tecrübe etti. Küresel yatırımlarla ekosistemimiz gelişiyor ama kritik teknolojileri milli şirketlerimizin geliştirmesinin, özellikle teknoloji geliştirme tarafında Türkiye'ye eşsiz kazanımlar getirme fırsatı oluşturması gerçeği var. Bu paradigma değişimi, Türkiye'nin bir küresel markayı, dünya sahnesine çıkarmasını da beraberinde getirebilir. Biz Togg'un sadece otomobil markası değil, aslında mobilite ekosisteminin geliştirici başaktörü olması gerektiğini düşünüyor ve Togg'u bu alanda, bu istikamette destekliyoruz." şeklinde konuştu. 

“Savunma sanayisinde tecrübe kazanmış mühendislere destek veriyoruz” 
Kacır, "Örneğin Ankara'da bir araştırma merkezi var; 'Trutek' ismiyle Togg tarafından kurulmuş. Orada 300'e yakın çok nitelikli mühendis var. Yarıdan fazlası savunma sanayisinde tecrübe kazanmış mühendisler ve onların otonom araç teknolojileri geliştirmeye yönelik projelerine de Togg'a sunduğumuzdan da öte destekler sunuyoruz." bilgisini paylaştı.

"Türkiye'ye büyük ölçekli küresel yarı iletken üretim üssü kazandıralım 
Kacır, HIT-30'da çip teknolojilerine yönelik çağrıya çıktıklarını, Türkiye'de bu alanda birtakım kabiliyetlerin olduğunu belirterek, bu kapsamda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

“Çip üretimi için Katar ile yatırım süreci içindeyiz”
Akıllı mühimmatların foto dedektör çiplerini TÜBİTAK'ta geliştirdiklerini ve ürettiklerini aktaran Kacır, TÜBİTAK'ta yeni üretim tesisi kurmaya gayret ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda özellikle sensör teknolojilerine yönelik ve endüstriyel tarafta otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılabilecek çiplerin üretimine yönelik uluslararası işbirliği projelerinin olduğunun altını çizen Kacır, Türkiye-Katar işbirliğiyle halihazırda yatırım süreci içinde olduklarına işaret etti. 

Kacır, "Türk özel sektörüne de bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin bu konuda birlikte çalışalım. Küresel paydaşlarımızla birlikte Türkiye'ye büyük ölçekli küresel yarı iletken üretim üssünü kazandıralım." diye konuştu.

Kacır, batarya teknolojilerinin önemli başlık olarak enerji depolama sistemleri açısından değerli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin halihazırda 30 gigavatı yakalamış güneş ve rüzgar kapasitesini 120 gigavata çıkaracağı süreçte özellikle bataryalı enerji santralleri önemli yer tutacak." ifadelerini kullandı. 

Enerji depolamanın mobilite için de önemli başlık olduğunun altını çizen Kacır, batarya üretimine yönelik de HIT-30'da önemli destekler sağladıklarını aktardı.

“HIT-30'da yeni çağrılara çıkacağız”
Gelecek dönemde HIT-30'da yeni çağrılara geçeceklerini belirten Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hiper ölçek veri merkezleri konusunda bir yandan mevzuat tarafından önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Küresel paydaşlarla yakın diyalog içindeyiz. Türkiye'de bulut teknolojilerinden yararlanmanın daha ileri düzeylere erişmesini arzu ediyoruz. Bunun Türkiye'de hiperölçek veri merkezi yatırımlarını hızlandıracağını öngörüyoruz. Endüstriyel robot teknolojilerinin Türkiye'de geliştirilmesi çok önemli, sanayinin dijital dönüşümü rekabet gücümüzün ana unsuru. Henüz sanayimizde istediğimiz düzeyde otonom sistemlerden yararlanmış değiliz. 10 bin çalışandan hızla 140'lara gelmemiz lazım endüstriyel robot kullanımında. Bunu yapabilmek için bir yandan dijital dönüşümlü destekleyici programlar başlattık Bakanlık olarak." 

"Dünyada büyük değişim ve dönüşümler yaşanıyor"
Dijital ve yeşil dönüşüm alanında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi veren Kacır, "2028'de yüksek teknoloji ihracatında 20 milyar dolara erişmiş olacağız ve hızla Türkiye'nin yüksek teknoloji yolculuğunda yoluna devam etmesi için bütün ekosistem paydaşlarımızla bu benzer programlarla adımlar atmayı sürdüreceğiz." dedi.

Bakan Kacır, dünyada büyük değişim, dönüşümlerin yaşandığı ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir dönemde olduklarını dile getirerek, tüm bu dönüşüm fırtınasının merkezinde teknolojinin bulunduğunu söyledi.

Kaynak: ekonomim