Bakan Hakan Fidan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na yönelik müdahalesi sonrası alıkonulan Türk vatandaşlarının güvenliği için ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Fidan paylaşımında, “Küresel Sumud Filosu’na gerçekleştirilen hukuka aykırı müdahale sonucunda alıkonulan vatandaşlarımızın güvenliğini ve Türkiye’ye sağ salim dönüşlerini sağlamak için ilgili tüm kurumlarımızla birlikte çalışıyoruz. Bugün düzenleyeceğimiz özel uçak seferleriyle vatandaşlarımızı ve üçüncü ülkelerden katılımcıları Türkiye’ye getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca Türkiye’nin, vatandaşlarının haklarını korumaya ve Gazze’deki sivillere yönelik insani sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

İsrail’den Filoya Müdahale

Gazze’ye insani yardım ulaştırmayı ve bölgedeki ablukayı kırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonu, 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında İsrail ordusunun müdahalesine uğramıştı.

Uluslararası sularda gerçekleşen olayda İsrail güçlerinin 177 aktivisti alıkoyduğu ve kötü muamelede bulunduğu öne sürülmüştü.

İsrail ordusunun 18 Mayıs’ta filoya yönelik ikinci bir müdahalede bulunduğu, toplam 50 tekneden oluşan filoda yer alan çok sayıda aktivistin yeniden alıkonulduğu belirtildi. Filoda 78 Türk vatandaşının da bulunduğu öğrenildi.

Küresel Sumud Filosu, daha önce de benzer müdahalelerle gündeme gelmiş, Ağustos 2025’te Gazze’ye yardım taşımak amacıyla yola çıkan filoya İsrail tarafından operasyon düzenlenmişti.

Kaynak: AA