Casusluk suçlamasına karşı çıkan 1965 doğumlu Yang Jun bir romancı, blog yazarı ve Çin'in demokratikleşmesinin destekçisi. 2002 yılında Avustralya vatandaşı olan Yang Jun eski bir Çinli diplomat.

Yang Hengjun takma adıyla da tanınan yazar, ABD’de yaşarken, Ocak 2019'da Çin'e yaptığı bir ziyaret sırasında tutuklanmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, olağan basını bilgilendirme toplantısında, Pekin'deki bir mahkemenin Yang Jun'u "casusluktan suçlu" bulduğunu söyledi.

Sözcü, mahkemenin "kendisini iki yıl ertelemeli ölüm cezasına çarptırdığını ve tüm kişisel mallarına el koyduğunu" da sözlerine ekledi.

Uygulamada, tecil edilmiş bir idam cezası genellikle iki yıl hapis cezasından sonra ömür boyu hapse çevriliyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, "Avustralya hükümeti, bu karar karşısında dehşete düşmüştür" dedi. 

Bir basın toplantısında konuşan Wong, Canberra'nın Çin'in Avustralya Büyükelçisini çağırdığını ve "mümkün olan en güçlü şekilde" tepki göstereceğini söyledi. Bakan, "Yıllar süren belirsizliğin ardından Dr. Yang ve ailesinin bugün hissettiği sıkıntıya dikkat çekmek istiyorum. Tüm Avustralyalılar, Dr Yang'ın ailesiyle yeniden bir araya gelmesini istiyor” diye konuştu. 

ABD’de yaşayan Yang Jun, Ocak 2019'da Çin'e döndüğünde tutuklanmıştı. Kendisi bir dizi casus romanının yanı sıra popüler bir Çince blogun da yazarı..

Yazar, Mayıs 2021'de gözaltında tutulduğu sırada açıklanmayan bir yerde işkence gördüğünü iddia etmiş ve zorla itiraf ettirilen ifadelerin aleyhinde kullanılacağından korktuğunu söylemişti. Pekin bu suçlamaları reddetmişti.

Bu mahkûmiyet kararı, özellikle Avustralyalı gazeteci Cheng Lei'nin Ekim 2023'te serbest bırakılmasından sonra Çin-Avustralya ilişkilerinin iyileşiyor gibi göründüğü bir döneme denk geldi. 

İngilizce yayın yapan Çin devlet televizyonu CGTN'nin eski sunucusu olan gazeteci "ulusal güvenlik" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, 2018 yılında Avustralya'nın Çinli özel telekom devi Huawei'yi 5G telefon ağından dışlamasıyla bozulmuştu.

Pekin, ayrıca Canberra'yı, Avustralya'da görev yapan Çinli gazetecilerin evlerine yapılan polis baskınları nedeniyle eleştirmişti.

Canberra da Çin'de ilk kez tespit edilen Covid-19'a yol açan virüsün kökenine ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısında bulunarak Pekin'i kızdırmıştı.

Buna karşılık Pekin, et, şarap ve arpa da dâhil olmak üzere Avustralya'nın birçok ihracat ürününe yüksek gümrük vergileri uygulamış ve kömür ithalatını durdurmuştu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'nin Mayıs 2023'te iktidara gelmesinden bu yana bu önlemlerin çoğu kaldırıldı.

Merkez sol lider Albanese, kasım ayında Çin'i ziyaret etmiş ve burada iki ülke arasındaki ilişkilerde "inkâr edilemez" bir iyileşme olduğunu söylemişti.

ABD ve Birleşik Krallık ile AUKUS askerî ittifakını kuran Avustralya, Çin'in Güney Pasifik'teki etkisine karşı koymaya çalışıyor.

Canberra'nın 2030'larda ABD'den üç nükleer denizaltı satın alması bekleniyor ve Aralık ayında Çin'in de ilgi gösterdiği Papua Yeni Gine ile bir güvenlik anlaşması imzaladığı biliniyor.

Referans: CBS NEWS 

Fotoğraf: South China Post

Editör: Haber Merkezi