Yeni iPhone modellerinin tanıtımı yaklaşırken cihazların fiyatlarına ilişkin dikkat çeken iddialar gündeme geldi. Apple’ın iPhone 18 ailesini önceki seriye kıyasla en az 100 dolar daha yüksek başlangıç fiyatlarıyla piyasaya sürebileceği belirtiliyor.
IDC Araştırma Direktörü Nabila Popal’a göre iPhone 18 Pro ve iPhone 18 Pro Max modellerindeki artış 200 doları bulabilir. Bazı eski iPhone modellerinin fiyatlarının da yükseltilebileceği ifade edilirken Apple, iddialara ilişkin yorum yapmadı.
KATLANABİLİR iPHONE 2 BİN DOLARI BULABİLİR
Apple’ın bu yıl uygun fiyatlı cihazlar yerine üst segment ürünlere ağırlık verebileceği öne sürülüyor. Şirketin piyasaya çıkarması beklenen katlanabilir iPhone’un 2 bin dolar veya daha yüksek bir fiyatla satışa sunulabileceği tahmin ediliyor.
Katlanabilir modelin tanıtılması hâlinde, Apple’ın bugüne kadar piyasaya sürdüğü en pahalı telefonlardan biri olması bekleniyor.
YAPAY ZEKÂ YATIRIMLARI ÇİP MALİYETLERİNİ ARTIRDI
Telefon fiyatlarındaki muhtemel yükselişin arkasında, yapay zekâ yatırımlarıyla artan bellek çipi talebinin bulunduğu belirtiliyor. Yapay zekâ altyapısı için kurulan veri merkezlerinin yoğun talebi nedeniyle bellek çiplerinin maliyetinin bir yılda yaklaşık dört katına çıktığı ileri sürüldü.
Tedarik zincirindeki daralmanın akıllı telefonların yanı sıra dizüstü bilgisayar, oyun konsolu, dijital asistan hoparlörü, yayın cihazı, akıllı kapı zili ve e-kitap okuyucu gibi çok sayıda teknolojik ürünün fiyatını etkilediği kaydedildi.
Apple’ın haziran ayında bazı Mac, iPad ve HomePod modellerinin fiyatlarına 500 dolara varan artışlar yaptığı belirtildi.
UYGUN FİYATLI TEMEL MODEL ERTELENEBİLİR
Apple’ın 799 dolar başlangıç fiyatına sahip temel iPhone 18 modelini bu yıl tanıtmayabileceği iddia edildi. Cihazın gelecek yılın başına ertelenmesi durumunda başlangıç fiyatının 100 dolar artabileceği öngörülüyor.
Bu senaryonun gerçekleşmesi hâlinde yıl sonu alışveriş döneminde yeni bir iPhone almak isteyen tüketicilerin yalnızca daha yüksek fiyatlı üç iPhone 18 modeli arasından tercih yapmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor.
OPERATÖRLER KAMPANYALARI ARTIRMAYACAK
ABD’nin önde gelen GSM operatörleri AT&T, T-Mobile ve Verizon’un artan cihaz maliyetlerine rağmen kampanya indirimlerini yükseltmeyi planlamadığı bildirildi.
Yaklaşık 1.300 dolara satışa sunulabileceği tahmin edilen iPhone 18 Pro’nun, üç yıllık ödeme planında tüketiciye aylık ortalama 36 dolarlık maliyet oluşturacağı hesaplandı.
AT&T Üst Yöneticisi John Stankey, yükselen fiyatların talebi azaltabileceğine dikkat çekerek tüketicilerin daha seyrek telefon satın almaya başlayabileceğini belirtti. iPhone 18 ailesinin kesin özellikleri ve fiyatları, Apple’ın resmî tanıtımının ardından belli olacak.




