APP plaka kullanan sürücülere kesilen yüksek tutarlı trafik cezalarıyla ilgili yeni bir karar alındı. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla APP plaka denetimlerinin 1 Nisan’a kadar yalnızca rehberlik ve bilgilendirme amacıyla yapılacağı bildirildi. Bu tarihe kadar sürücülere ceza uygulanmayacak.
Yeni trafik düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte APP plaka kullanan birçok sürücü, standart dışı plakalarını değiştirmek için plaka basım merkezlerine yönelmişti. Denetimlerin sıklaşmasıyla birlikte birçok şehirde plaka değiştirme işlemleri için yoğunluk oluştu.
APP plaka cezası 140 bin liraya kadar çıkıyor
Araçlarda estetik görünüm nedeniyle tercih edilen Avrupa Pres Plakalar (APP) için trafik mevzuatında yeni yaptırımlar getirilmişti. Yetkili kuruluşlar tarafından basılmayan ve yönetmelikte belirtilen güvenlik unsurlarını taşımayan plakalar standart dışı plaka olarak değerlendiriliyor.
Yeni düzenlemeye göre APP plaka kullanan sürücülere 140 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor. Ayrıca araçlar trafikten men edilirken, sürücüler hakkında “resmi belgede sahtecilik” kapsamında adli işlem de başlatılabiliyor.
Aynı ihlalin tekrarlanması durumunda ise ceza miktarı 280 bin liraya kadar yükseliyor.
Yetkililer, sürücülerin mağduriyet yaşamaması için araçlarında yönetmeliğe uygun, resmi plakaları kullanmaları gerektiğini hatırlattı.





