Destatis Enstitüsünün bugün yaptığı açıklamaya göre, bu durum, enerji maliyetleri ve ihracat zorluklarından muzdarip olan sanayi sektöründeki krizden kaynaklanıyor.

Avrupa'nın önde gelen ekonomisinin GSYİH'sinde beklenen bu düşüş, fiyat değişkenlerine göre düzeltilmiş verilere göre, 2022'deki yüzde 1,8'lik büyümeyi takip ediyor.

IMF tahminlerinden biraz daha iyi!

Destatis'in ön tahminine göre, 2023 yılının son çeyreğinde GSYİH'nin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 oranında azaldığı tahmin ediliyor. Takvim ve fiyat değişkenlerine göre düzeltilmiş yıllık GSYİH ise yüzde 0,1 oranında azaldı. Ancak bu sonuçlar, yıl için sırasıyla yüzde 0,4 ve yüzde 0,5 düşüş öngören hükümet ve IMF tahminlerinden biraz daha iyi. 

Destatis Enstitüsü Başkanı Ruth Brand, "Genel ekonomik büyüme, başta enerji krizi ve jeopolitik gerilimler olmak üzere hâlâ krizlerin damgasını vurduğu bir ortamda durakladı" yorumunda bulundu.

Sanayi sektöründeki kriz nedeniyle zayıfladı

Alman ekonomisi, ülkede üretilen zenginliğin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan güçlü sanayi sektöründeki kriz nedeniyle yıl boyunca baskı altında kaldı. Üretim, Covid-19 pandemisinin başlamasından neredeyse dört yıl sonra, olumsuz unsurların bir araya gelmesi nedeniyle pandemi öncesi seviyesinin yaklaşık yüzde 10 altında kaldı. 

İlk olarak sınaî sektör, enflasyon ve Avrupa Merkez Bankasının faiz artırımlarına bağlı olarak zayıflayan iç talep nedeniyle yıl boyunca baskıya uğradı.

Almanya'da enflasyon, 1973 petrol şokundan bu yana en yüksek değer olan 2022'deki yüzde 6,9'un ardından 2023'ün tamamında yüzde 5,9 oranında arttı.

Sanayi sektörü, jeopolitik gerilimler ve Çin ile ABD'de Alman ürünlerine yönelik talebin zayıflaması nedeniyle ihracatın daha az canlı olmasından da olumsuz etkilendi. Hepsinden önemlisi, enerji fiyatları sektör için uluslararası rakiplerine kıyasla nispeten yüksek kalmaya devam ediyor.

// HABER MERKEZİ 

Editör: Haber Merkezi