KENT ŞURASI DEPREMİ KONUŞTU 
Kent Şurası şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi. Gündemin ana maddesi Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık deprem felaketi oldu. Toplantıya Sakarya Üniversitesi’nden deprem uzmanları; Doç. Dr. Ertan Bol, Doç. Dr. Sedat Sert ve Prof. Dr. Aşkın Özocak, misafir olarak katıldı. Doç. Dr. Bol, slayt gösterimi ile Kahramanmaraş ve Hatay illerinde yapmış oldukları gözlem ve çalışmaları paylaşarak olası bir İstanbul depreminde Sakarya’nın nasıl etkileneceğiyle ilgili bilgi verdi. Bol, Sakarya Üniversitesi ve TÜBİTAK olarak Adapazarı’nın zemin incelemelerinde ilin zemin bakımında çok az bir kısmının kayalık, geriye kalan kısmının ise alüvyon olduğunu söyledi. 

ZEMİN HARİTASI ORTAYA ÇIKTI
Bol, “Yapmış olduğumuz CPT çalışmalarında laboratuvar verilerini ve hava fotoğraflarını coğrafi haritalarla birlikte veri tabanları oluşturarak çeşitli tematik haritalar çıkarttık. Böylelikle Adapazarı’nın zemin haritasını ortaya çıkarttık. Bu sayede Adapazarı’nın zemininde neresin de ne var görebiliyoruz. Bu zemin haritası sayesinde sondaj yapmasak bile zeminin 15 bin metre ne var tahmin edebiliyoruz. Bunun yanında taşıma haritası, sıvılaşma haritası gibi haritalar elde ettik. Bu çalışmalar sonucunda Adapazarı zemininin alüvyonlu olması nedeniyle olası bir depremde özellikle merkezimin risk oranının çok fazla olduğunu gördük. Bunu önlemek için yapılacak çalışmalarda mutlaka uzmanlar tarafından Geoteknik çalışmalar ortaya konulmalı, uygun temel projeleri hayata geçirilmeli. Aksi takdirde İstanbul ve güney koldaki sismik boşluklarda oluşacak sarsıntıların Adapazarı’na önemli etkileri olacaktır.” dedi. 

“YETERLİ HİZMET ALINMAMIŞ”
Sakarya Üniversitesi’nde mühendis arkadaşlarla birlikte deprem üzerine çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Özocak, “Geoteknik bilim dalında oldukça önemli mesafeler kat ettik. Geoteknik mühendisliği bina temeli inşaatı, zemin mekaniği ve zemin dinamiği gibi bilim alanlarını inceleyen bir dal ve özellikle 1999 depreminden sonra zemin konusunda tüm dikkatlerin bölgemize çekilmesinden sonra oluşturduğumuz son teknoloji sistemleri ile oluşturduğumuz laboratuvarlarımız sayesinde önemli çalışmalara imza atıyoruz.” diye konuştu. Kent Şurası üyelerinden ve eski Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, “Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem bölgesinde yapmış olduğum incelemelerde dikkat çeken konuların başında son yapılan kamu binalarında çok fazla hasar yok. Gördüğüm kadarıyla yıkılan binaların yeterli mühendislik hizmeti almadığı ve gerekli özenin gösterilmediği görülmüş. Beton kaliteleri çok zayıf, donatıların işlenmesi kesinlikle yönetmeliğe uygun değil. Yapı denetimlerde gerekli özeni göstermediği kanaatindeyim.” şeklinde konuştu. 

“ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ”
Toplantıda konuşan Kent Şurası Başkanı Erol Öztürk ise, 11 ili kapsayan asrın felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başladı. 
Öztürk, “Kent şurası 2009 yılında kuruldu. Bugüne kadar her ay toplanarak şehrimizin gündeminde olan konuları tartışarak ortak aklın her zaman doğru sonuca götüreceği bilinci ile çıkan sonuçları şehri yöneten dinamiklerle paylaşarak refah seviyesi yüksek yaşanabilir bir şehrimiz olması inancı ile çalışmalarımıza devam ettik ve edeceğiz. Bu toplantımızda deprem hakkında akademisyen misafirlerimizden önemli bilgiler aldık, kendilerine ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: Şevval Geçin