Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı güçlendirmek ve üretim maliyetlerini azaltmak amacıyla 5 bin çiftçiye toplam 1.850 ton zirai gübre desteği vermeye başladı. Gübre dağıtımının ilk etabı, Kartepe ilçesine bağlı Eşme’de düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
74 Bin Dekar Alan Desteklenecek
48 milyon TL değerindeki proje kapsamında, kent genelinde meyve, sebze ve fındık üretimi yapan 5 bin çiftçiye toplam 37 bin paket gübre ulaştırılacak. Destekle birlikte 74 bin dekar meyve ve sebze bahçesinin ekim sürecine katkı sağlanması hedefleniyor.
Törene katılan Tahir Büyükakın, tarımın sürdürülebilirliğine dikkat çekerek desteklerin ihtiyaca göre planlandığını söyledi.
“Tarım Sürmeli, Toprak Ekilmeli”
Başkan Büyükakın konuşmasında, son 7 yılda tarım alanında 95 projeye toplam 1 milyar 455 milyon TL destek sağlandığını belirtti.
“Bu toprakların ekilmeye devam edilmesi gerekiyor. Suyu doğru kullanmazsak, toprağı ekmeyi unutursak yarın gıda kriziyle karşı karşıya kalabiliriz” diyen Büyükakın, Tarım Akademisi ile üretimde verimliliği artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara da vurgu yaptı.
Çiftçilerden Yeni Talepler
Törenin ardından bölgedeki üreticiler, Başkan Büyükakın’a meyve, sebze ve fındık takdim etti. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmek istediklerini dile getiren çiftçiler, makine ve teçhizat desteği talebinde bulundu. Büyükakın ise Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.
Program, Başkan Büyükakın’ın çiftçilerle birlikte traktöre gübre yüklemesiyle sona erdi.
7 Yılda 1,5 Milyar TL’lik Tarım Desteği
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin son 7 yıldaki tarımsal destekleri dikkat çekti:
-
10 bin 250 çiftçiye 203 milyon TL gübre desteği
-
16 bin 500 çiftçiye 208 milyon TL mazot desteği
-
7 bin 500 çiftçiye 295 milyon TL değerinde tohum desteği
-
1.400 üreticiye 68,5 milyon TL sera naylonu desteği
-
310 üreticiye 76 bin tavuk, 343 çiftçiye damızlık koç, 18 işletmeye damızlık manda desteği
-
Arıcılara ekipman ve şeker desteği
-
Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi (TABİP) kapsamında 700 dekar alana 5,5 milyon fide
Sadece geçtiğimiz yıl 80,5 milyon TL’lik destekle 176 ton ürün elde edildiği açıklandı.
Büyükşehir Belediyesi, üretimi artırmaya ve çiftçiye destek olmaya yönelik projelerini sürdürmeye devam edecek.





