GAZETEMİZE ÖZEL AÇIKLAMALAR
Kurulduğu 2019 yılından bu yana hastalara umut olan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Böbrek Nakil Merkezi, 180 hastaya böbrek nakli yaptı. 4 yıldan bu yana çok iyi işlere imza atan Böbrek Nakil Merkezinin Başkanı Doç. Dr. Necattin Fırat, merkez olarak yaptıkları ameliyatlar, Sakarya’da kaç hastanın böbrek nakli beklediğiyle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. İlk nakillerini 4 Nisan 2019’da yaptıklarını söyleyen Fırat, “Merkezde en önemli şey ekipmandır. Hasta takibi çok önemli. Bunlar hemen oturmadı elbette. Her akşam gelip ameliyat sonrası hastaların takibini yaptık. Gayretli çalışmaların sonrasında meyveleri almaya başladık.” dedi.

“İSTANBUL’A BAĞLIYIZ”
SEAH Böbrek Nakil Merkezi’nin İstanbul’a bağlı olduğunu hatırlatan Fırat, “İstanbul bölgesi, Türkiye’de en fazla nakil olan bölgedir. Kadavra nakilinde sıkıntı yaşıyoruz. Şubat ayından bu yana hiç kadavra nakli yapmadık. Bunun nedeni ise, bir hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra organlarının verilmemesi. Bunun altında çok farklı sebepler yatabiliyor. Biz, kimseyi zorlayamayız ya da kınayamayız. Aslında birinin organını bağışlanması hastaya umut veriyor. Yakınları, organları vermeyebilir bunu da anlayışla karşılıyoruz.” diye konuştu.

“NAKİLİ BAKANLIK BELİRLİYOR”
Fırat, “Kişi, organ bağışı yapacaksa vücut bütünlüğünü bozmayacak organları bağışlıyor. Fakat vatandaş genelde vücut bütünlüğünü bozmayan organlarını bağışlıyor. Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek nakilleri vücut bütünlüğünü bozmayan nakillerdir.” dedi. Organ takılacak hastalara doktorların müdahil olmadığını vurgulayan Dr. Fırat, “Organın kime takılacağını Sağlık Bakanlığı belirliyor. Bakanlıkta bir havuz sistemi var. Bir organ çıktığı zaman bakanlığın listesine göre, o kişi belirleniyor. Böbrek Nakli Merkezi’mizde 400 böbrek nakli bekleyen hastamız var.” ifadelerini kullandı.

HASTALAR KADAVRA LİSTESİNDE
Fırat, “400 hastamız kadavra listesinde. Kadavra nakli olmadığı takdirde, maalesef bu hastalarımızı kaybedeceğiz. Listede sıra bekleyen hastaların birçoğu maalesef hayatını kaybedecek. Sırada nakil bekleyen hastalarımız haftanın 3 günü günlük ortalama 5 saat diyalize giriyor. Böbreğin yaptığı fonksiyonu diyaliz cihazları yapıyor. Haliyle hastayı yoruyor, ister istemez enfeksiyon kapıyor.” dedi.

EN KÜÇÜK HASTA 18 YAŞINDA
Fırat son olarak şunları söyledi; “Böbrek Nakil Merkezi’mizde, çocuklara da nakil yapma yetkimiz var. Fakat çocuk nefrolojisinin hasta takibini sisteme dahil etmeli. Eğer, bunlar dahil olursa en küçük hastamızın yaşı da haliyle düşer. Şu anda en küçük hastamız 18, en büyük hastamız ise 70’li yaşlarda. Nakillerin birçoğu özel hastanelerde yapılmakta. Sağlık Bakanlığı’na bağlı nakil merkezlerinde biz, en ön sıralara yerleşmiş durumdayız. Beyin ölümü gerçekleşmiş, olan hastaların başka hastalara umut olması gerekir diyer düşünüyorum. Sonuç itibariyle beyin ölümü gerçekleşen hasta, toprağa gömüldükten sonra organlarda gömülecek. O organların gömülmesi yerine, başkalarına umut olabilir.” Haber: Serkan OK

Editör: Ahsen Özkılıç