Sydney Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre en kötü ruh sağlığına sahip kuşağın Y kuşağı olduğu tespit edildi. 27.500'den fazla Avustralyalının ruh sağlığındaki değişiklikleri takip eden bilim insanlarının çalışmaları, 'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yayımlandı. Yapılan çalışmalara göre, ruh sağlığı sorunları sadece genç nesilleri etkilemekle kalmayıp, yaşlılığa doğru ilerleyen kesimi de ciddi bir şekilde etkisi altına alıyor.

“YETİŞKİNLİKTE İYİLEŞME GÖREMİYORUZ” 
Araştırmanın başyazarı Dr. Richard Morris, Y kuşağının diğer nesillerin aksine yaşlandıkça iyileşme göstermediğini vurgulayarak, “Bugüne kadar çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin ruh sağlığındaki düşüşe odaklanıldı, çünkü bireylerin yetişkinlik dönemine girdiklerinde ruh sağlıklarında iyileşme olması bekleniyordu. Ancak yaptığımız çalışma endişelenmemiz gerekenin sadece çocuklar olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

“RUH SAĞLIKLARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR”
Oluşturulan verilerin sadece genç nüfus üzerinde yapılan testler üzerinden olmadığına dikkat çeken Dr. Morris, “Verilerimiz sadece genç nüfusun ruh sağlığındaki düşüşün devam ettiğini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bugün 40'lı ve 50'li yaşlarına girmekte olan neslin de tehlikede olduğunu ortaya koyuyor. Önceki kuşaklarda yetişkinlik döneminde gördüğümüz iyileşmeyi 1990'larda doğan insanlarda göremiyoruz” diye kaydetti. 

SOSYAL MEDYA ETKİSİ: ANKSİYETE, DEPRESYON, BAĞIMLILIK 
Dr. Morris’e göre ruh sağlığındaki bozulmada sosyal medya önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar sosyal medya platformlarını ve aşırı ekran sürelerini; anksiyete, depresyon ve bağımlılık gibi sorunlardaki artışın kaynağı olarak görüyor. Bunun yanı sıra fiziksel aktivite eksikliği, yetersiz uyku ve iklim değişikliğinin de mevcut durumu katkıda bulunduğu düşünülüyor. 

Kaynak: HABER MERKEZİ