Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında emeklilerin zammından kıdem tazminatına, memur maaşından KKM'ye, yatırımdan büyüme ve enflasyona kadar ekonimiye ilişkin pek çok başlıkta önemli açıklamalarda bulundu. Bir soru üzerine emeklilerin merakla beklediği zam konusuna değinen Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: "Çalışmalar sürdürülüyor, 'emekliler için ne yapabiliriz?' diye alternatiflere bakılıyor. Çok büyük bir sayıdan bahsediyoruz. 16 milyon emekli var. En küçük bir şeyin bile çok büyük etkiler oluştuğu bir alandan bahsediyoruz. Böyle bir alanla ilgili konuşurken çok dikkatli konuşmak gerekiyor. Maliyetleri, neler getirdiğini, bunun nasıl finanse edileceğini iyi planlamak gerekiyor. Biz şartlarımızı sonuna kadar zorlayarak emeklimizin, çalışanlarımızın yanında olmaya gayret ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz." Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

MEMURA ÖNEMLİ BİR ARTIŞ OLACAK: Hiç kimseyi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Yıl ortasında enflasyon neyse o fark verilecek. Dolayısıyla gelecek yılın artışı daha yüksek olacak. Enflasyondaki yeni tahminlerimiz ışığında baktığımızda memura önemli bir artış olacağını söyleyebilirim. Bu otomatik olarak memur emeklisine yansıyacak. İşçi emekli ve asgari ücretlilerle ilgili dengeleyici çalışmayı öngörüyoruz. Bu yıl asgari ücrete ciddi artış yaptık. Asgari emekli aylığına yüzde 114 artış yaptık. Buna rağmen sosyal şartlar, beklentiler dolayısıyla burada yine bir çalışma yürütüyoruz. Yıl sonuna kadar bu çalışma bitecek. 2023 ve 2024 sonrası çok daha rahat bir döneme gireceğiz.

KIDEM TAZMİNATINDA SOSYAL UZLAŞI: Kıdem tazminatı yıllardır tartışılan bir konu. Hükümetlerimizin yaklaşımı, işçi kesimi ile istişare içinde bu işi sonuçlandırmak yönünde. İşçi ve işveren dengesi içinde konuya yaklaşmak lazım. İş dünyası ve firmalar üzerinde ödenmeme meseleleri, oluşturduğu belirsizlik var. Sosyal uzlaşı ile aşabileceğiniz bir mesele bu.

KONUT ARZININ ARTTIĞINI GÖRECEĞİZ: Konut arzını artırmak gerekiyor. Bir taraftan sınırlamalar getirdik. Örneğin; 'Yarısı Benden' programı açıklandı. Bütçeye 78 milyar lira ayrıldı. Maliyetlerden bağımsız şekilde yapılan fiyat artışı yaklaşımı içinde olmamız gerekiyor. Konut arzını artırmaya yönelik yeni çalışmalar yapılıyor. Yeni yöntemlere, kurumlarımız kafa yoruyorlar. Önümüzdeki dönemde konut arzının arttığını göreceğiz. Diğer taraftan sosyal konut programları var. Yerel yönetimlerle arz üretmeye dönük çaba içinde olacağız. Anadolu'da sanayiyi daha fazla geliştirmemiz lazım. Daha fazla sanayileşmeyle nüfus Anadolu'da tutulduğu zaman metropollerde rahatlamış olacağız.

3 YILDA 2.7 MİLYON İLAVE İSTİHDAM

Orta Vadeli Plan'a (OVP) göre, üç yılda 2.7 milyon ilave istihdam öngörüyoruz.

Kur korumalı mevduat (KKM) bir büyüklüğe gelmiş durumda. Tasarruf sahipleri endişe etmesinler. Ani bir hareket olmayacak. KKM'den doğal seyir içinde aşamalı çıkış olacak.

Yatırım ortamını iyileştiriyoruz. Şimdi eylem planına dönüştürüyoruz. Ekim'den itibaren Meclis çalışmaya başladıktan sonra yatırım ortamı iyileştirici kanuni düzenlemeler olacak.

Güven veren ortamı oluşturduğunuzda hemen enflasyonu düşürmeniz hem de büyümeyi sürdürmeniz mümkün. Biz bunu daha önce yaptık. İki şeyi aynı anda iyileştirme pratikte mümkün. Büyümeyi tüketim ağırlıklı yaparsanız enflasyonist büyüme olur. Arz ağırlıklı yatırım, üretim, ihracat ağırlıklı kompozisyonda yaparsanız o zaman büyüme enflasyonla çelişmez. Önümüzdeki dönemde daha dengeli tüketim seyri göreceğiz.

Cari açık (döviz açığı) sürdürülebilir kalkınmanın önünde bir kısıt olmaktan çıkacak.

Gelir düzeyine göre vergi ödenmesini hedefliyoruz."

Editör: Ahsen Özkılıç