Akçakoca Tarihi Mahalle Pazarı’nda antikacılık yapan Mehmet Kral, küçük bir alanda başladığı tutkusunu yıllar içerisinde büyüterek adeta bir geçmiş zaman koleksiyonuna dönüştürdü.

Yaklaşık 10 yıl önce kurulan pazarda ilk olarak yöneticilik yaptığını anlatan Kral, daha sonra antikacılığa yöneldi. Başlangıçta yalnızca 1 metrekarelik alanda faaliyet gösteren Kral, bugün 200 metrekarelik dükkânında farklı dönemlerden çok sayıda eşyayı sergiliyor.

1 metrekareden 200 metrekareye

Antikacılığı severek yaptığını ancak işin göründüğü kadar kolay olmadığını belirten Mehmet Kral, “Buraya pazar kurulalı 10 yıl oldu. 1 yıl hiçbir şey yapmadım. Sadece durup yöneticilik yaptım. Sonradan böyle bir şey yapmaya karar verdim. Bir metre ile başladık, Allah’a şükür 200 metrekareye kadar çıktık” dedi.

İşinin hem keyifli hem de yorucu olduğunu dile getiren Kral, dükkânında yaklaşık 150 yıllık eşyalara kadar uzanan geniş bir koleksiyon bulunduğunu söyledi.

Sakaryalı usta söz yazarı Halit Çelikoğlu vefatının 14. yılında anılacak
Sakaryalı usta söz yazarı Halit Çelikoğlu vefatının 14. yılında anılacak
İçeriği Görüntüle

Çanakkale Savaşları’ndan kalan parça da var

Kral’ın koleksiyonundaki en dikkat çekici parçalardan biri ise Çanakkale Savaşları döneminden kaldığını belirttiği askeri karavana.

Bu parçayı satmadığını vurgulayan Kral, “Burada en eski 150 yıllık eşya vardır. Bakır ibrikler var. Çanakkale savaşlarından, yani 1. Dünya Savaşı’ndan kalma karavanım var. O ürün satılık değildir. Onu sadece burada sergiliyorum” ifadelerini kullandı.

Ürünlerini müşterilerinden topluyor

Dükkânındaki ürünleri başka antikacılardan satın almadığını belirten Mehmet Kral, eşyaların büyük bölümünü müşterilerinden temin ettiğini söyledi.

Takas yöntemini de kullandığını anlatan Kral, müşterilerin evlerinde bulunan eski eşyaları kendisine getirdiğini ve karşılığında dükkândaki farklı ürünlerle değişim yapabildiklerini ifade etti.

Kral, “Para bir yana, mal bir yana diyorum. ‘Eski olsun, benim olsun’ sloganıyla bu yola devam ediyorum” dedi.

Gaz lambasından 6 kiloluk ütüye

Akçakoca’daki dükkânda farklı dönemlerin günlük yaşamına ışık tutan çok sayıda eşya bulunuyor. Gaz lambaları, bakır ibrikler, közlü ütüler ve yaklaşık 6 kilogram ağırlığındaki eski ütüler bunlardan sadece bazıları.

Ziyaretçilerin eski eşyaları gördüklerinde çocukluk yıllarına döndüklerini anlatan Kral, insanların ürünlerle ilgili hatıralarını paylaşmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

“Gaz lambalarını görünce ‘Bununla ders çalışmıştık’ diyorlar” ifadelerini kullanan Kral, bazı ziyaretçilerin ise eşyaları dedelerinin ve büyüklerinin evlerinden hatırladığını belirtti.

Dükkâna girenler geçmişe yolculuk yapıyor

Eski eşyaların insanlarda güçlü hatıralar uyandırdığına dikkat çeken Mehmet Kral, dükkânının yalnızca alışveriş yapılan bir yer olmadığını, geçmişle bugün arasında bağ kurduğunu ifade etti.

Farklı kuşaklardan ziyaretçiler, çocukluklarında kullandıkları veya aile büyüklerinin evlerinde gördükleri eşyalarla yeniden karşılaşma fırsatı buluyor.

“Eski ayrı, antika ayrı”

Mehmet Kral, eski eşya ile antika kavramlarının birbirine karıştırılmaması gerektiğine de dikkat çekti.

Her eski eşyanın antika olmadığını vurgulayan Kral, “Eski ayrı bir olay, antika ayrı bir olay. Antikada bir yaşanmışlık, bir damga, o döneme ait bir şey olanlar antika oluyor. Ama burada sergilenen birçok ürüne biz eski diyoruz. Burada eski, yeni, antika hepsi karışık bulunuyor” diye konuştu.

Kral, yıllar içinde büyüttüğü dükkânında geçmişten günümüze ulaşan eşyaları koruyarak hem koleksiyon meraklılarını hem de eski günleri yad etmek isteyen ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor.

Kaynak: İHA