Elmas, bina sahiplerini bilinçli hale getirmek için yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, 15 bin konutu kapsayan 2 bin 500 binadan 50 örnek bina üzerinde inceleme yapacaklarını söyledi.

YIKILMAYA ADAY
Rektör Elmas, 1998 yönetmeliği öncesinde yapılmış binaların depremden sonra yıkılmaya aday olduğunu Edremit'te yaşanan depremin ortaya koyduğunu söyleyerek, “Çünkü betonarmede kılcal çatlaklar meydana geldiğinde deprem yükü taşıma kapasitesi hemen yarıya düşer, bir de buna 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış olması eklenince sonuç kaçınılmaz olur. Bu durum 1999 depremini yaşayan bölgemizde de aynıdır” dedi.

CEHALET VE CESARET
17 Ağustos 1999 depreminde yıkılmayan çok sayıda yapının 12 Kasım’da daha küçük bir depremde yıkıldığı hatırlatan Rektör Elmas, "Binaların güvenli olup olmadığının nasıl belirleneceği 2007 Deprem yönetmeliğinde açıkça belirlenmişken, gözlemsel olarak önceki yönetmeliğe göre yapılmış binalara depreme karşı güvenli oturulabilir demek cehalet ve cesaret işidir" diye konuştu.

SEÇENEK YOK
Dayanıksız ve hasarlı binalar sorununun çözümü konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının hayati önem taşıdığını vurgulayan Rektör Muzaffer Elmas, "Halkın çoğu yönetmeliğe uygun olmayan evlerde sorumsuzca oturmaktadır. Deprem bölgelerindeki yapıların yönetmeliğe uygun duruma getirilmesinden başka seçenek yoktur" dedi.

Editör: Haber Merkezi