CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit keleş, “6 yıl geçmesine rağmen hala bir çivi bile çakılmadı. Bizlerde bu konuyu defalarca gündeme getirdik, hesap sorduk ancak ne sorduklarımızın cevabını aldık ne de Sakarya’mız istediği kültür merkezine kavuştu. Buradan tekrar tekrar gündeme getiriyoruz. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, yeni kültür merkezinin çok kısa sürede yapılacağını söylemiş yeni kültür merkezi için yapılan çizimleri bile paylaşmıştı. Aradan 6 yıl gibi büyük bir zaman geçti ama hala proje başlamadı” dedi.

Keleş “Mevcut Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce bu proje için neden hala bekliyor. Sakarya’ya tepeden bakanlar bir kültür merkezini ilimize layık görmüyor mu?” diyerek projenin akıbetine dair sorgulamada bulunmuş.

Abasıyanık ailesi tarafından bağışlanmış arazi üzerinde AFA Kültür Merkezi yapılmıştı, başlangıcı da zahmetli ve çekişmeli olmuştu. Öyle ki siyasetin kendi içinde yaşadığı rekabetten dolayı kültür sitesi inşaatı durma noktasına gelmişti, daha doğrusu bir türlü başlanılamamıştı, Abasıyanık ailesi adına bir açıklama yapıldı ve kültür sitesi yapılmazsa arsayı geri alacaklarını söylemişlerdi. 

Nitekim bu açıklama sonrası nihayet kültür sitesi inşaatına başlanılmıştı.

Ahmet Faik Abasıyanık, (AFA) Kültür sitesi bu sayede yapılmış oldu. Yaşanılan asrın felaketi 1999 depremi ile ağır hasar gördü, uzun süre faaliyet yürütülemedi. Daha sonra kültür sitesinden kat alımı yoluna gidildi ve iki kat alındı.

Uzun sürede böyle hizmet vermiş oldu, nihai kat alınması sorunumuzu çözmüyordu yani AFA Kültür Sitesi hasarlıydı, neyse ki bu süre içerisinde bir deprem yaşanmamış olması da tamamen şansımız oldu.

Zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, yapılan uyarılara kulak kabartmış ve duruma müdahale etmişti, kültür sitesini yıkımı gerçekleştirildi. Yıkımın gerçekleştiği 2016 yılına kadar Allaha emanet yoluna devam etti.

Toçoğlu, “Hedefimiz 2018 yılı içerisinde Kongre Merkezi’ni hizmete açmak” demişti. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise; Sakarya’nın kültürel hayatına yeni bir soluk geleceğini söyleyerek 1000 ve 450 kişilik iki ayrı konferans salonu, 110 araçlı otopark ve birçok sergi fuar alanının yer aldığı kültür merkezini Sakaryalıların hizmetine sunacaklarını söyledi.

Öyle ki anlı-şanlı törenlerle sunumlar yapıldı, projenin tanıtım toplantısı Zeki Toçoğlu ve dönemin milletvekilleri ki bugünde bir kısmı milletvekili olarak yoluna devam etmekte, hani güzel bir söz var ya “Kimler kimlerle birlikte” diye, işte tam da öyle bir manzara vardı.

Ali İhsan Yavuz, “Proje sürecinde, değerli milletvekillerinin fikirlerinin alınması çok yerinde. Böylece en güzelinin en faydalı olanın şehre kazandırılması sağlanacaktır.”

Kültür sitesi yıkıldığı yıldan itibaren yani 2016 yılından bu yıllara kadar söz ve taahhüt hiç bitmedi. Paylaşılan görseller ise olağan üstü, hatta uzay üssü niteliğinde projelerdi. Üzerinden geçen bunca yıla rağmen ortada ne proje ne temel ne de inşaata başlanacağına dair en ufak işaret var.

Yine Akp’li siyasetçilere ait güzel bir söz var aklıma gelen “seçmenin ferasetine güvenmek” diye, yurttaşın hafızasına güvendikleri için olsa gerek, gelen/giden söz vermekten geri durmuyor. Sonuç; kendileri için kayıp olmadığına ve sorgulanmadığına göre kayıpta yok demektir.

Kısa bir özet yapmakta ve hatırlatma da bulunmakta fayda var, en azından kendimize olan saygıdan ötürü. Projenin ilk gündeme geliş tarihi 2014, hasar görmüş olan AFA Kültür Sitesi yıkımı 2016 yılı ve yıkımla birlikte yapılan tören ve konuşmalar ki her biri arşivlerde üst perdeden beylik ifadelerle dolu, yeni kültür sitesinin hizmete gireceği yıl olarak 2018 ilan edilmişti.

“Anadolu Kültür Sanat Başkenti” diye adlandırılan proje ve akıbet hepimizin malumu.

Yurttaşın ferasetine güvenmeye devam etsinler, bizlerde hatırlatmada bulunmaya devam edelim bakalım süreç nasıl işleyecek ve nereye varacak… 

Düşünün ki bir büyükşehir ve ne kültür siteniz var ne de fuar alanınız. Eliniz de olan ise yıllarca avutulmuş ve görsel şovlarla geçiştirilmiş olmanız.!!!