Kar geldi gelecek derken, şehrin bütünü beyaz örtüye büründü. Günler öncesinden uyarılar yapılıyordu, yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamu kurum-kuruluşlar hazırlıklı olsun, kar eziyete dönmesin eğlencesi ile karşılayalım diye.

Maalesef değil günler aylar öncesinden de yapılsa benzeri uyarı ve çağrılar sonuç değişmeyecek. Altyapımız uygun değil, her taraf makyajlı. En ufak yağan yağmur-kar tüm makyajı akıtıyor, gerçek gün yüzüne çıkıyor.

Kar kartpostallık görüntüler sundu, evi olana sıcak yuvasında yakacak kömürü odunu olana, doğalgaz kullanımı henüz tüm şehirde olmadığı için. Kaldı ki son gelen zamlar sonunda doğalgaz kullanımı ne kadar mümkünse, hele ki elektriğe gelen zamlarda düşünülürse….

Genel anlamda belediyeler müdahalede bulunmakta, karla mücadelede büyük sorunlar yaşamadılar, mağduriyete dair görüntü ve paylaşımlara çok şahit olmadık. Buzlanmaya alınan önlemlerde de sorun yaşanmadı, tuzlama çalışmaları da genel anlamda başarılıydı. Can ve mal kaybına sebebiyet verecek kazalar yaşanmadı.

Yerleşim merkezleri, özellikle şehir merkezleri bu anlamda mağduriyet yaşamadılar.

Sorun; her kar ve yağmur yağışında yaşanan alandan geldi, geleneğini bozmadı bu kez de elektrik kurumu, ne zaman ihtiyaç duyulsa kesintisiz hizmet sunma maharetini yine gösteremedi. Elektrik kurumu evsiz ve soğukta yaşamak durumunda olanların durumu anlaşılsın diye kesintilere gitti sanırım, ders niteliğindedir!! Aksi düşünülemez günler öncesinden uyarıları dikkate almadıkları olası değildir herhalde.

Son günlerde sanayi kuruluşlarına doğalgaz verilemeyeceği yönünde haberlere tanıklık ediyorduk, elektrik kurumu haberi doğrularcasına belli bölgelerde elektrik kesintisine giderek doğalgaz tüketiminde zorunlu tasarrufa gitti.

70’lerin unutulmazlarındandır “Yak şu kaloriferi donuyoruz” ve “Yöneticimiz uyuyor mu” bu repliği hatırlamayan yoktur sanırım yaşı müsait olanların.

Çok vurgu yapılan eski Türkiye hatırlatmasına uygun manzaralar yaşandı, birçok yerleşim bölgesine elektrik verilemedi ve haklı feryatlar yükseldi, “Yönetimiz uyuyor mu, donuyoruz”

Enerji sektöründe 2012 yılından itibaren özelleştirmenin hız kazandığı, kamu payı azalırken özel sektör payı hızla artmıştır. Özelleştirme politikalarında izlenen yol her bakımdan toplumsal çıkarlar aleyhine ve özel şirketler lehine olmuş, tüketicilerden mali kaynak aktarmanın zemini oluşturulmuş.

Kamusal faydadan çok karlılık düşünülmüş, yatırımlar gerçekleştirilmemiş. Tüketici pahalı elektrik kullanmak zorunda bırakılmış. Sektörde yer alan şirketler karlarını artırmayı öncelikli hedef olarak belirleyecekler, dolayısıyla yeni yatırım yapmaktan kaçınacaklar diye itiraz yükseliyordu, özelleştirmenin ilk yıllarında.

Yatırımlar aksayacak ve üretim düşecek, talebi karşılamaya yetmeyecek.

Bugün ise karşılaştığımız manzara özelleştirmenin ilk yıllarında hangi hususta dikkat çekilmiş ise onunla yüzleşmek oldu, stratejik öneme haiz kurumlar özelleştirilmemeli çağrısı karşılık bulmadı, kaçınılmaz son ile karşılaşmak.

“Nerden nereye” kar yağdı, 70’li yılları hatırladık. “Yöneticimiz uyuyor mu” bu kez yakın şu kaloriferi demedik yakın şu elektriği dedik. Sonuç aynı, mağduriyeti yaşayan yine yurttaş oluyor. Değişen gelişen teknolojiden payımıza yine mağduriyet düşüyor. Gelişmemiş, makyajlanmış görüntümüzmüş onu gördük bu sayede.

Bir başka gelişme yaşandı ki yakın tarihte tanıklığımız olduğunu sanmıyorum. Büyükşehirler kapandı, Ankara ve İstanbul’a giriş-çıkışlar yasaklandı. “Yol yaptık yol” diye övünülen otobanlar görüldü ki karlı havada kullanılmaya uygun değil.

Güneşli havalarda hizmet vermesi planlanmış, karayollarının bütünü kullanıma kapatıldı.

Kar yağışı günler öncesinden biliniyordu, niçin önlem alınmadı anlamak mümkün değil. Şehir giriş-çıkışları yasaklandığı gibi, saatlerce yolda mahsur kalan araçları gördük. Hareket etmelerine izin verilmeyen araçlar, yol kenarlarında parka zorunlu kılındılar.

Yaşanılan manzara günün Türkiye’sine uygun olmasa gerek. Neyse ki belediyeler yardıma yetişti, özellikle Bolu ili sınırlarında yüzlerce kilometrelik konvoylara yardım yetiştirildi. Isınma, barınma ve gıda başta olmak üzere yardımlar ulaştırıldı.

Kar eğlenceden çok mağduriyet getirdi, maalesef. Barınmaya ihtiyacı olan, sokakta yaşamak zorunda olan yurttaşlarımızı anlamamıza yardımı olmuştur umarım !!