Şu an şehirde en çok merak edilen konu kimin hangi partiden aday olacağı. Yani işin hep magazinsel boyutundayız.
Kimin nereden aday olacağı inanın beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Sizleri de ilgilendirmesin. Şehrin yada bulunduğunuz beldenin sorunları neler? Bu sorunlara kimler somut ve mantıklı çözüm önerileri getiriyor bunları düşünün.
Sonuçta siz kendi yaşantınız daha yaşanabilir bir hal alsın, sosyal devlet anlayışının nimetlerinden daha fazla yararlanabilesiniz diye oy kullanacaksınız. Hele mevzubahis yerel seçimlerse sosyal yaşantınızı daha da düşünmek zorundasınız.
Adı üstünde sizin yaşam çevrenizi ilgilendiriyor. Günlük hayatınızın önemli noktalarında yerel yönetimler var çünkü.
Zaten yerel yonetimler demokrasinin temelidir. Güçlü yerel yönetim sistemleri güçlü demokrasi demektir.
Hele yeni Büyükşehir yasasının uygulanacak olması Büyükşehir belediye seçimleri nin daha da ön plana çıkmasina neden oluyor.
Şunun altını çizmek lazım; yeni Büyükşehir yasasının 2014 yılında tam olarak uygulanacak olması nedeniyle şu anda yerel seçimlere bir anlamda genel bir bakış var. Lafin kısası şu; iktidar yerel seçimlerin sonuçlarından sonra bir durum değerlendirmesi yapacaktır.
Belirli donemlerde sıkça dile getirilen başkanlık, yarı başkanlık hatta Türk usulü başkanlık sistemlerinin uygulanıp uygulanmayacağı bu yerel seçim sonucunda belli olacaktır. Dolayısıyla bu seçim sıradan bir yerel seçim değildir.
Bunun örneğini geçen günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye başkanlarını övdüğü konuşmasında gördük.
Çok açık ve net olarak bu övgüler, övgüleri alan belediye başkanlarının yeniden aday gösterileceğinin açık kanıtı durumunda. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu bu övgüyü alan belediye başkanları arasında yerini aldı.
Başbakanın bu konuşması sonrası kendisinin adaylığına hayırlı olsun demek gerekir sanırım. Üstelik başbakanın desteğini alarak örnek bir belediye baskanı olarak seçime giriyor. Yani işin açıkcası arkasında güçlü bir genel merkez desteği var.
Bu seçim sıradan bir yerel seçim olmayacaktır. Yeni bir yönetim sisteminin belirleneceği bir seçim yaşayacağız.
Dolayısıyla muhalefet yerel seçimlerde başarılı olmak istiyorsa hangi isim bize oy getirir yerine biz adayın proje ve çalışmalarına nasıl destek veririz? Bunun hesabını yapmalı. 81 ilde Kemal Kılıçdaroğlu ya da Devlet Bahçeli seçime giriyor gibi politika ve proje üreterek adayların arkasında durabilirlerse yani yerel seçimi bir nevi genel seçim politikasıyla yürütebilirlerse başarılı olabilirler.
Yani güçlü bir isim güçlü bir genel seçim stratejisi.
YİNE LONGOZ!
Son günlerde işim gücüm Longoz. İnsan üzülüyor gerçekten. Dünyadaki 11 tane doğa harikasından biri şehrimde olacak ve ben buraya yabancı turist yağdırmayacağım. Yağmıyorsa ya da yağdıramıyorsak eğer şapkamızı önümüze koyma vaktidir artık. Geçen hafta bir öneride bulundum olumlu ya da olumsuz tepkiler aldım.
Hadi canim UNESCO’nun işi yokta Acarlar Longozu ile ugraşacak diyenler oldu. Söyleyenlere can kurban tabiki herkesin görüşü önemli bizim için. Fakat benden size bir bilgi daha Kırklareli İgneada Longoz’unun UNESCO Dunya mirası listesine girebilmesi için çalışmaya başlamış bile. Bu konuda Trakya Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Osman İnci yoğun bir çalışma içerisinde. Aynı zamanda çevre dernekleri de valiliğe bu konuda başvuru yaptılar.
Biz daha nereyi dünyaya tanıtacağımıza karar veremezken Trakya da bu konuda yol alanlar var. Akgöl’ü kesinlikle turizme kazandıralım.
Vekilimizin bu konuda açıklama yapması son derece önemlidir. Ama Türkiye’de sadece 3 tane olan Acarlar Longoz’unun dünyaya tanıtımı için somut adımların atılmaması ve konu ile ilgili doyurucu açıklamaların yapılmaması bir o kadar da manidardir.
Haftaya tekrar buluşmak dileğiyle. ..