Bu şehirde ne olmaz ya da ne olmamalı dense, abartısız ilk akla deprem sonrası yerleşim bölgesi tayin edilen Yenikent bölgesini yaşanmaz kılmaya insan eliyle çaba göstermek denir. Özel çaba harcamalı, gayret sarf etmeli bölgeye ihanet için. Bunu yapmak için ise önce kendinize sonrada insanlığa düşman olmalısınız, rant kaygısı bu denli zehirli beyinlere dönüştürmez dönüştürmemeli.

Maksadı zorlayacak ifadelere başvurmadan meramımı anlatmak derdindeyim. Nereden çıktı bu OSB fikri, hemen Yenikentin yanı başında böylesi aklı zorlayan, haklı bir zemini olmayan fikrin arkasında kim var. Nasıl bir akıldır ki şehrin en kıymetli yaşam alanı ve ekilebilir tarım arazileri böylesi bir akla feda edilmek isteniyor. Dehşete kapılmamak mümkün değil, vahim hata. Hani bir söz vardır “Gölge etme başka ihsan istemem” Yenikent bölgesi plansızlığa kurban edildi, basit gibi görünen ulaşım sorunu bile bunca yıla rağmen bir türlü çözülemedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen ısrarlı bir yaşam sürülmekte, bir dönem özel teşebbüs eliyle konut yatırımları hızlı bir şekilde yapılmakta idi, son dönemlerde gözle görülür bir düşüş yaşanmakta kamusal yatırımın yetersizliği gerekçe edilerek.

Şehir merkezi ile ulaşım saatler sürüyor, gizli bir el zorunlu göçümü sağlamak istiyor diye düşünmeden kendini alamıyorsun. Yenikent bölgesinde yaşam zor olsun ve göç tetiklensin, böylede değildir umarım.!!

Nüfusun en yoğun yaşandığı bölge, bugün itibariyle belki de birçok şehirden daha kalabalık nüfus yoğunluğuna sahip olmasına karşın, birçok ihtiyacımı karşılamak adına şehir merkezine gelmek zorunda bırakılıyor. İhmal edilmişliğin, geri bırakılmış olmanın en belirgin izlerini görmek mümkün.

Belediye eliyle park bahçe yapıldı, yılın belli dönemleri hizmete açık. Korucuk park için şikâyet bu hususta hiç bitmiyor.

Yenikent bölgesinin en önemli özelliği sağlam zemin ve temiz havası olması, anlaşılan temiz havası bir takım çevreleri rahatsız etmişe benziyor ki OSB’yi bölgede kurmaya çalışıyorlar. Kuzey Marmara yolu şehir ile arasında bir set oluşturup ikiye böldü, doğal yapısını tahrip edecek hava kirliliğine yol açacak hatalı bir yatırım. Yeterli gelmemişe benziyor anlaşılan. Tam bir akıl tutulması hali.

Bunun yanında şehrin en önemli sağlık tesisleri bölgede ve uzunca yıllardır tartışması yürütülen o meşhur bin küsur yataklı devlet hastane yapımına da bölgede başlandı. Doğal dokusun yanında sağlık yatırımlarının yapıldığı bir bölgede hangi akla hizmet OSB kurulması planlanır, kim ya da kimlerin bu denli büyük rantı olabilir.

Birilerinin elinde bir harita bölgede tespitler yapılıyor vs. türünden cılız sesler geliyordu, şehir efsanesidir deyip dikkat kesilmemiştim açıkçası böylesi vahim ihanete kimse imza atmaya cesaret edemez diye düşünürken Sezai Matur konuyu köşesine taşıdı. Benzeri bilgiler ışığında meselenin duyumdan öte olduğu anlaşıldı.

Selmanlı Göleti, Işıklar, Örentepe ve Kışla Köyleri sınırları içerisinde bir çalışma yürütüldüğü, yer tespitlerinin yapıldığı yönünde bir bilgi akışı var.

Vardı yoktu arasında sonuca varılır ve geç kalınmış olunur aman diyorum, şehrin sahipsizliğine ilişkin birçok benzeri örnek yaşadık hiç değilse bu kez buna izin vermeyin. Vebali ağır olur verilmeyecek hesaptır bu, en çok güvendiğimiz tarafımız olan hafızalarımız bu kez yanıltır sizi, ben yaptım oldu tutmayacaktır. Fazla zorlamayın, insanların sabrını test etmeyin.

Hiçbir şeyden ders almıyorsunuz onu anladık, rant gözlerini ne denli karartmış bunu da anladık ancak hiç mi görmüyorsunuz özellikle son dönemlerde yaşanan temel gıda ürünlerinde yaşanan kıtlığı, tarım arazilerinin önemini anlamanız için daha ne yaşanmalı.

Hangi rant insan yaşamından daha kıymetli görülebilir.

Bırakın OSB’yi en küçük sanayi tesis yatırımının bile düşünülmesi insanlık suçu sayılabilecek bir durumda iken, şartları zorlamayın.