Şehre yeni merkezler ve yaşam alanları gerekli, bunun en önemli örneğini Serdivan’ da görüyoruz!

Serdivan’da yaşayan yurttaş kendi ihtiyacını karşılamak üzere, Adapazarı merkeze geliyordu. Bugün durum tam tersi bir hal aldı, Serdivan çekim merkezi haline döndü! Mesken edinmenin yanında sosyal yaşam merkezi haline dönüştü!

Burada en önemli unsur üniversitenin bu ilçe sınırları içerisinde yer alması hiç kuşku yok ki! Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ilçesinin değerlerini doğru tespit ederek, bu yolda proje üreterek emek harcadı ve sonuca ulaştı meyvelerini topluyor! Uzunca yıllardır üniversite ile şehir buluşturulamamıştı, arada adı konulmayan bir kopukluk vardı!

Üniversite ile güncel yaşam buluşturulunca, Serdivan’ın bugün ki manzarası ile karşılaşılıyormuşuz, bunu görmüş olduk. Her geçen gün daha da gelişen modern yaşamın bu İl’de ki temsili halini aldı Serdivan!

Serdivan rekabeti olan alternatif yaşam alanları üreten merkez hallini aldı bu sayede Adapazarı merkez de kısmen rahatlamış oldu! Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu yeni kentte bulunan kalıcı iş yerlerini düzenlenerek Sakarya üniversitesine teslim edileceği bilgisini paylaştı!

Deprem sonrası oluşturulan, ama bir türlü yeterli yatırım yapılamayan, destek verilemeyen yeni kent bölgesi bahsi geçen proje ile cazibe merkezi haline dönüştürülebilir!

Bu hususta Serdivan tecrübesi ortada duruyor. Üniversite yatırımın yapıldığı bölgeler doğru planlanır ve yönetilir ise yeni merkezler oluşturulabilir!

Üniversite bulunduğu bölgeye canlılık götürür yaşam kalitesini artırır!

Yüzüne bakılmayan ya da yeterli oranda yatırım yapılmayan yenikent bölgesi şehrin alternatif yaşam alanı ve merkezi haline gelebilir!

Kaldı ki alternatif merkez haline de gelmeli şehir merkezi mevcut yoğunluğu kaldıracak durum da değil!

Merkezin tüm yükünü Çark Caddesi çekmekte, alternatif alanlar olmayınca da bu cadde mülk değerleri ve kiraları baş edilir durum da değil!

Onun içindir ki öteden beri dillendirmeye gayret sarf ediyorum, bu şehrin geleceği alternatif cadde, bulvar ve yaşam alanlarından geçiyor!

Bugünden müdahale edilemez ise her geçen gün yaşamın daha da zorlaştığını görmek mümkün!

Şehir merkezi eski yerleşim bina stoku nefes almaya uygun değil, yeni sokak, cadde açmak oluşturmak mümkün değil!

Şehrin kurtuluşu merkezin yükünü yaymaktan geçiyor, yenikent niçin Serdivan olmasın!

[email protected]