Belediye Meclisleri yaz dönemi tatillerinden geri döndü ve yeni hizmet dönemi başladı. Bu sayede bu döneme ilişkin ilk meclis toplantıları yapılmakta.
Seçimlerin erkene alınacağı düşünülürse zor bir dönemin başlangıcını yapmış oldular. Yoğun ve zor dönem olacak.
Tekrar aday gösterilme ve seçime yönelik hızlı yatırımlar, seçmeni etkileme çabası.
Meclis üyeleri ve parti genel merkezleri için bu dönem klasik seçim döneminden daha zor ve çetrefilli olacaktır.
Özellikle adayların nasıl seçileceği parti merkezlerinin alacağı kararlar ile belli olacaktır. Adaylar ön seçim, temayül yoklaması ve parti merkezlerinin alacakları kararlarla belirlenecektir.
Adaylar öncelikle parti genel merkezlerine yakınlık ve aday gösterilme çabasının yanında seçmenlerle yeni diyaloglara gireceklerdir.
Belediye meclisi ve Başkanlar asli görevlerini bir kenara bırakıp aday gösterilme telaşına gireceklerinden kaybeden ilimiz olacaktır. Dengeli bir seçim arifesinde adayların ve seçilmişlerin gerçek görevlerini aksatmadan sürece dâhil olmaları tek arzumuzdur.
Yeni yasama yılında belediyelerin görev ve yetkilerinin genişlemesi, yerel yönetimlere daha fazla hareket serbestîsi tanınacağı yolundaki yasaların hükümet ve meclis gündeminde olması sebebiyle yeni adaylar ve seçilmişleri daha ağır bir sorumluluk beklemektedir.
Planlanan düzenleme ile Sakarya Büyükşehir’in yetki sınırları tüm ili kapsamış olacak. Her seçim bölgesinin kendine özgü problemleri, farklılıkları olduğundan ötürü ki özellikle Büyükşehir adayları şehrin bütününü coğrafi ve sosyal olarak tanıyor ve biliyor olmaları gerekmektedir.
Gelişmiş ülkelerde merkeziyetçi yönetim yerine yerinden yönetimin ağırlık kazandığı düşünülürse görev ve yetkilerin genişlemesi olumlu pratik sonuçlar doğurabilir.
Denenmiş ve test edilmiş uygulamaların şehre olumlu katkısı olabilmesi için adayları ve parti genel merkezlerini daha düzgün bir seçim stratejisi ve aday belirleme yöntemi geliştirmesi beklenmektedir. Aksi halde yerinden yönetimleri güçlendirme çabası olumlu sonuçlar vermeyecektir.
Zira bıçak kasabın elinde faydalı işlerde kullanılır ama aynı bıçak bir caninin elinde cinayet silahı olur sözü bize birçok şeyi anlatır.
Onun içindir ki yeni yasama döneminde yerinden yönetimlere verilmesi düşünülen gücün doğru ellere geçmesi sağlanmalıdır!