Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)

Bu sabah televizyonu seyretmeye başlayınca ilk haber Azerbaycan’a Ermenistan’ın yaptığı saldırı ile ilgiliydi. Önce bomba yüklü araçla başlayan provokasyon. Birileri kime ne mesaj veriyor?  Sonra Kobani olayları ile ilgili tevkifler. Pazar günü Ermenistan’ın bombardımanı. Nereleri bombalıyorlar? Tahminimce Azerbaycan –Türkiye petrol ve doğal gaz borularının geçiş güzergahını.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalarda asker ve sivil can kayıpları olmasından üzüntü duyduklarını açıkladı. Bölgede yaşanan çatışmalar devam ederken Avrupa Birliği'nden konuya ilişkin bir açıklama geldi.  Çatışmaların acilen durdurulması, gerginliğin düşürülmesi ve ateşkesin sıkı şekilde gözlenmesi gerektiğini dile getiren Borrell, tarafların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu himayesinde ön şartsız olarak müzakerelere dönmesinin acil önem taşıdığını söyledi.

Rusya’nın haberi yokmuş gibi...

Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermenistan değilmiş gibi…

 Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ‘Dağlık Karabağ bölgelerinde durum net bir şekilde kötüleşti. Kayıplar konusunda bilgiler var. Ateşe derhal son verilmeli. Müzakereler başlatılmalı’ denildi.

Kim bu AGİT ve MİNSK GRUBU?

Açılımı Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı

Uluslararası Örgüt Künyesi

Örgütün Amacı: AGİT, güvenliğin üç boyutunda (siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani) ilke, norm ve standartlar geliştirmekte, yükümlülüklerin uygulanma durumlarını izlemekte, esnek müzakere ve siyasi diyalog forumu teşkil etmekte, ayrıca katılımcı Devletlerin demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı alanlarındaki çabalarına destek ve yardım işlevi görmektedir.

Kuruluş Tarihi:1975/1994

Merkezi: Viyana

Üye Ülkeler: AGİT katılımcısı 57 Devlet ile Akdenizli ve Asyalı İşbirliği Ortaklığı. 57 Devletin içinde kimler var? ABD, Rusya İNGİLTERE, Fransa, Kanada ve diğerleri

 Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Türkiye Örgütün kurucu üyelerindendir.

AGİT Minsk Grubu

AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.

AGİT Minsk Süreci, 24 Mart 1992 tarihinde Helsinki’de toplanan AGİT Konseyi, konsey başkanından Karabağ sorununun bir an önce görüşmeler yoluyla sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolunu açması talebiyle başladı. Bu amaçla Minsk şehrinde bir konferans toplantısı yapılması talep edildiyse de bu 2009 yılı sonu itibarıyla henüz gerçekleşmemiştir.

6 Aralık 1994 tarihinde Budapeşte’de yapılan toplantıda, Minsk Süreci için eş başkanlık kurumlarının oluşturulmasına ve bu eş başkanların ABD, Fransa ve Rusya olmasına karar verildi. Bu eş başkanlar sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere, tüm ilgili ülkelerle ve kurumlarla görüşmeler yapmak ve bu görüşmelerin sonuçlarını Minsk Grubu’na bildirmekler yükümlüdürler

ABD, Fransa ve Rusya’dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu’nda Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer almaktadırlar.

Ermenistan a silahları kim veriyor?  ABD, Fransa, Almanya, Rusya’ya hepsi veya içlerinden birileri.

ABD VE Fransa Ermeni soykırımı palavrasını meclislerinden geçirmediler mi? Evet.

İnanır mısınız bazen aklımın yerinde olup olmadığını kontrol ediyorum.

Bana göre diyorlar ki sen Akdeniz ve Ortadoğu’dan çekil. Yoksa başın hep sıkıntıda olur.

 Silahı veren bunlar. Karışıklığı çıkaran bunlar. Sözde anlaşmaları sağlayan gene bunlar. Dertleri Orta Doğuda Akdeniz de ne varsa bunların olsun. Bizlerin adı barbar Türkler. Onlara göre kuruluş gayeleri demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı alanlarındaki çabalarına destek ve yardım işlevi görmektir.  Kim Demokratikleşme, hukukun üstünlüğü insan haklarına saygı gibi sözleri devamlı söylüyorsa içim kalkıyor.