“SATSO Alışverişini Sakarya’dan yapıyor” sloganıyla organize ettiği kampanyaya Çark caddesi, Dar sokak ve Uzunçarşı’daki esnafları ziyaret ederek start verdi.

SATSO başkanı Akgün ALTUĞ, Meclis başkanı Talip KURİŞ, yönetim kurulu, meclis ve komite üyelerinden oluşan kalabalık grup önce alışveriş yaptılar, “esnaf şehrin bereketidir”  yazılı bez torba dağıtarak yerel esnafa güç kattılar.

Bir başka anlamlı davranış ise SATSO heyeti yapmış oldukları alışverişlerini yurt çocuklarına bayram hediyesi olarak verdiler.

Unutulmaya yüz tutmuş birkaç değer bu sayede hatırlanmış oldu, dayanışmanın önemi, komşunun hukuku ve bayram öncesi bir tek şeker bile bekler halde olan kimsesiz çocukların hatırlanması.

Asrın illeti hayatın her alanını olumsuz etkilediği gibi, iktisadi yaşamda ki etkileri ve yarattığı dramatik sonuçları özellikle küçük esnaf diye tabir edilen alanda kepenk kapatmalara tanıklıklarımız her geçen gün sayıları artarak devam etmekte.

Gelişi güzel ve bölgesel dinamikler düşünülmeden şehir merkezlerine inşa edilen AVM’ler yerel esnaflara zorluklar yaşatmakta idi, rekabet edebilme olanakları ellerinden alınmıştı. Büyük sermayenin küçük sermayeyi erittiği acımasız piyasa koşullarının altında eriyen ve kepenk kapatan dükkân sayısının artığı bir dönemde böylesi bir kampanya sanırım nefes aldıracak ve umarım gelecek adına da umut var kılacaktır.

2015 yılında AVM yasasında ki değişiklik her ne kadar içerik olarak, esnaf ve sanatkâr camiasının ihtiyaçlarını tam olarak karşılamasa da, perakende ticaret sektörünün sınırlarının çizilmemiş olması ve söz konusu yasanın perakende ticaretin sınırlarını çizen ilk düzenleme olması açısında önemli idi.

Ekonomide dengelerin bozulması iflasların artmasına neden oluyor, ancak son yıllarda ki iflasların en önemli etkenlerinde biri, AVM sayısı ve küçük esnafın rekabet gücünü yitirmiş olmasının etkili olduğu tespiti biliniyor.

SATSO kampanyası AVM’ler yasasında ki eksiklikleri tekrar gündeme getirmesi adına da önemli misyon yüklenmiş oldu.

Özellikle başkan Altuğ’un “Bizim ticaret erbabımız tüketicimizin taleplerini karşılayacak durumdadır. Bizler de ilimiz ekonomisine, istihdamına ve ticaretine önemli katkı sağlamak adına duyarlı olmalıyız. Hepimiz Sakaryalıyız, kültürümüz, geçmişimiz, geleceğimiz Sakarya’da olduğuna göre ticaretimiz ve alışverişimizde Sakarya’da olmalı. Biz zirveye hep birlikte çıkmayı, birlikte yol almayı hedefliyoruz. Basamaklarımızdan biri de ticarette birlikteliktir. Bunu da aidiyet duygumuzu sloganımız şifremiz 54 ile alışverişimizde de göstererek yapacağız” sözlerinin her satırının altı çizilmeli ve önem atfetmeli.

Aidiyet duygusunu kaybettiğimiz şu günler için çok önemli bir adım atılmış oldu, kampanyanın ve sözlerin takipçisi olmalı ve her kesimin atılan bu anlamlı adıma katkı koyması sağlanmalı.

Şehre dair aidiyet duygusunu çok uzun yıllar önce terk etmiştik, SATSO kampanyası yukarıda yazdığım hususlarda sağladığı faydaların yanında altını özellikle çizmeye çalıştığım şehir bilincinin oluşturulması adına önemli katkıları olacaktır.

Belki de bu sayede yeni bir kimlikle tanışacağız.

Özlediğimiz birlikte yaşama kültürüne de ulaşmış olacağız.

Onun içindir ki SATSO heyetinin kampanyası desteklenmeli ve daim kılınmalı.