16 yıl önce bir yıkım yaşadık; yıkılan binalar altında hayatlarımızı kaybettik. Kaybedilen sadece canlar olmadı, yaşama tutunma direncimizi da kaybettik.

Kimilerimiz enkaz altından bedenlerini kurtardı, yaşama sevincini kaybetti, hayata tutunmakta zorlandı!

Deprem bu şehrin serüvenini değiştirdi, yarına dair yapılan planlar yerle bir oldu! Yakınlarını kaybetmeyenler depremin yıl dönümlerinde acıları tazeledi oysaki izlerini silemeyen, her gün bu acıyı yaşayan binlerce yurttaşımız çileli yaşam sürmekte!

Binalar can almaz ihmal can alır sözü 16 yıldır ezberimizde! Söz ezberimizde ama buna uygun şehir planlaması maalesef hala hayata geçirilemedi!

Kaybedilen canları anmak en masum haliyle insani bir durum ve anma etkinlikleri de devam etmeli! Bir tarafından da dersler çıkarmayı bilmeli, depreme uygun yaşam alanlarının planlamasını da dayatmalı!

Marmara bölgesinin deprem takvimi olduğu gerçeğini biran olsun unutmamalı yeni bir depremin önümüzde bizi beklediği gerçeğini hatıramızda hep diri tutmalıyız!

Ders alımı bu sayede karşılık bulur. Deprem gerçeği ile yaşamalı, buna uygun fiziki koşullar da hayata geçirilmeli. Geçen bunca yıla rağmen hala birçok eksik ile bu şehirde yaşam sürmeye devam etmekteyiz!

Çok katlı binalar, az hasarlı, orta hasarlı binalar 16 yıla rağmen günlük yaşamı tehdit eder gibi varlıklarını sürdürmekte! Yeni yapılan yapılar sağlam zeminde ve az katlı olması sorunumuzu çözmeye yetmiyor, bu yapıların hemen yanı başında depremden kalma hasarlı ve çok katlı binalar, küçük bir yer sarsıntısı ile yıkıntısı bekliyor!

17 Ağustos depreminden önce yapılan birçok sorunlu yapı stokumuz mevcut ise buradan başlamak güvenlik planlamasını bu alanda yapmak gerekli! Bu gerçeği yok sayarak yapılacak planlamanın ilk depremde daha büyük kayıplar ortaya çıkaracağını da görmek gerekli!

16 yıl geçti hiç önlem alınmadı demek haksızlık olur bugünlerde tartıştığımız sorunların bitmemiş olması! Deprem sonrası uygulamaya konulan yönetmelik ile binalarımız sağlam zemin ve az katlı inşa edilmekte!

Sorunu fiziki yapı üzerinden görerek çözüm aramakta yeterli değil, deprem eğitimi ya da deprem bilinci etkin kılınmalı!

16 yıl geçti kimine göre uzunca yıl kimine göre dün gibi! Aynı acıları yaşamamak adına yılları kaybetmeyelim, hafıza diri olsun yaşama hakkımız elimizden alınmasın!  

[email protected]