Halı sanayiinde üst sıralarda yer alan Almanya halı satışı yüzdeleriyle oldukça göz dolduran bir tablo sergilemekte. Satış yüzdeleri oldukça yüksek olan Almanya’nın bu denli başarılı olmasının sebeplerinden biri üretici olarak yalnızca belli başlı büyük firmalara değil aynı zamanda küçük ölçekli birçok firmaya da bu sektörde fırsat verilmesidir. Almanya ekonomisinde büyük bir paya sahip olan teppich Ankauf  halı üretimi ülke içerisinde de büyük ölçüde istihdam sağlamaktadır. Birçok Teppich  insana iş kapısı sağlayan halı sektörü Almanya’nın dış ticarette aktif bir ülke olmasına önemli katkı sağlamaktadır.

Halı tüccarlarının ticarethanelerinin bulunduğu kimlerine göre dünyanın en büyük “Serbest Limanı” olan Hamburg Limanı ve Depo A.Ş. (HHLA) bu bölgede el dokuması Almanya halı ticareti ticari faaliyetlerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu bölgede özellikle Hindistan, Pakistan ve İran'dan gelen halı ve kilimler pazarda oldukça büyük yer kaplıyor. Bunların arasında fiyatları 30.000 € 'yu bulan gerçek İran halıları da mevcut.

Halıda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teppich verkaufen Hamburg'da halı satımı kontrol eden tüccarlar, günlük işlerde birbirleriyle kıyasıya rekabet ederken, dünya çapındaki milyar dolarlık ticaretin kontrolünü ellerinde tutmak için birbirleri ile kapışmaktalar. Bugün, başta İran Teppich kökenli olmak üzere birçok girişimci, Hamburg Serbest Liman bölgesinden dünya çapında yaklaşık 10.000 halı tüccarına halı ihraç ediyor. İran-Almanya ekseni, bu ticaretin çekirdeğini oluştursa da İran’a uygulanan ticaret ambargosunun Almanya halı pazarına etkisini de göz ardı etmemek gerekli. Kimi tüccarlar ambargodan önceki günleri mumla ararken, 80'lerin İran halı patlamasının geri dönmesini umuyor. Teppich Her türden doğuya özgü halıların satışı ambargoyla birlikte son on yılda yavaşladı ve şuan toparlanma evresine girmekte.

Bayiler şimdi gözlerini ticaret ambargosu kapsamında İran halılarının ithalatını etkili bir şekilde yasakladığı yere yani Kuzey Amerika pazarına dikmekte. Hamburg’da bulunan toptancılar Hamburg'dan ABD ve Kanada'ya her türlü halı ithal etmek istiyor. 250 milyon müşteri potansiyeline sahip bu pazarı eğer fethedilebilirse Almanya’nın bu pazarda zirveye oturması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Özellikle Amerika ve Çin arasında Teppich verkaufen büyük ticaret savaşlarının yaşandığı günümüzde önümüzdeki günler neler olacağını daha net gösterecektir.

Editör: Haber Merkezi