'Sokak Hayvanlarının Toplatılmasına' ilişkin genelge hakkında Demoktasi Meydanı’nda bir araya gelen HAÇİKO temsilcileri hayvan hakları için konuştu. Hayvanların katledildiğine dikkat çeken İl temsilcisi Osman Özbayraktar, “Onlar bizim dostumuz, çünkü onlar da bizim kadar bu dünyanın, doğanın, çimenin, gökyüzünün sahibi. Kuyruklarını sallayarak yanımıza gelip bize güvenmişken zulmü, korkunç koşullardaki barınaklara hapsedilmeyi, yaşam haklarının ellerinden alınmasını hiç hak etmiyorlar. Sokak hayvanlarının toplanmasına, daha doğrusu göz göre göre katledilmesine seyirci kalmayan herkese bu canlar adına binlerce teşekkür ediyoruz” dedi.

“YERLERİ BARINAK DEĞİL”

Hayvanların yeri barınak olmadığının altını çizen Özbayraktar, “Sorunun sahipli ve saldırgan yetiştirilen köpeklerin sahiplerinde olduğunu, asıl cezayı tedbir almadan bu hayvanları uluorta dolaştıran insanlarda olduğunu biliyoruz.Sokak köpeklerinin çoğunun insanlarla yaşamaya alışkın, iyi huylu hayvanlar olduğu da ortada.Bu hayvanların yeri barınaklar değil. Biz bu hayvanların sokaklarda da açlık, soğuk, tekme, tecavüz, pekçok zorlukla yaşama savaşı verdiğini biliyoruz. Keşke hayvanseverlerin ve hayvan hakları derneklerinin yalnız bırakmadığı, sürekli ellerinin üzerinde olduğu doğal yaşam alanı tarzında yerler kurulsa ve bizler bu hayvanlara hak ettikleri ortamlarda sevgimizi ilgimizi daha çok verebilsek. Ülkemizde 1389 belediyenin 1200’ünde zaten hayvan bakım evi yok” ifadelerini kullandı.

BİR KEZ DAHA HATIRLATTILAR

Özbayraktar; “Toplanan hayvanları koyacak yer bulamayıp öldürecekleri de apaçık ortada. Cumhurbaşkanımızın barınakları hayvan bakımevlerinin iyileştirilmesi konusundaki cümlelerini tüm belediyelere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Yapılan çağrı toplama çağrısı değil, önce barınakların iyileştirilme çağrısıdır. Sosyalleşmiş, küpeli, hastalığı ya da saldırganlığı bulunmayan sokak hayvanlarının toplanması ise yasaya göre suçtur, buna yeltenen belediyeler Türk Ceza Kanunu’nun 257’nci maddesine göre kötüye kullanma suçunu işlemiş olup, bizleri ve hakimleri karşılarında bulacaklardır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi