Lila renkli çiçekleriyle gönle ferahlık veren ve baharın müjdecisi bir bitki olan Kaldirik otu Hendek’in yüksek kesimlerinde toplanmaya başladı. Yabani bir ot olan ve yol kenarlarında yabani olarak yetişen Kaldirik oldukça şifalı bir bitkidir. Kaldirik otu Ülkemizde “Kalındirek” ve “Hodan” isimleriyle de bilinir. Yabani olarak yetişen bu bitki, metabolizma açısından oldukça faydalıdır.

Şifa kaynağı olan Kaldirik bitkisinin toplamasının tam zamanı olduğunu belirten Hanımlar, Kaldirik Bitkisi nezikken toplanır daha çok kuz yerlerden toplanması makbuldür. Haşlanması kolay olması için kartlaşmadan toplanır, 10-15 gün sonra kartlaşır dediler.

KALDİRİK OTU NEREDE YETİŞİR?
Günümüzde doğal ürünlere ilginin artması ile oldukça rağbet gören Kaldirik, Karadeniz’de “Kaldirik otu”, “Tamara otu” olarak da bilinir. Genellikle bahar aylarında ormanlık ve yüksek alanlarda yetişen baharın habercisi Kaldirik otu, yol kenarlarında da bulunmaktadır.

KALDİRİK OTU NELERE İYİ GELİR?
Çeşitli yemekleri yapılan Kaldirik otu, aslında bir şifa kaynağıdır. Aralarında kanser, iltihaplanma gibi çok sayıda hastalığın dermanı olan Kaldirik oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. İyi bir idrar söktürücü olan Kaldirik, idrar yollarını açar, temizler. Özellikle sigara içenler için iyi bir balgam söktürücü olan bu bitki, boğaz-bademcik iltihaplarına iyi geldiğine inanılır. Ayrıca müzmin öksürük içinde faydalı etkileri vardır. Ter atıcıdır. Depresyona iyi geldiği yüzyıllardır bilinmektedir

Editör: Haber Merkezi