SAKARYA KENT KONSEYİN’DEN KAN BAĞIŞI İÇİN ÇAĞRI
Sakarya Kent Konseyi, Türk Kızılay’ının kan stoklarının azaldığı bilgisi üzerine Sakaryalıları kan bağışında bulunmaya davet etti.

----

Sakarya Kent Konseyi Başkanı Sinan Çileli de Vatandaşların kan bağışında bulunmaları için çağrıda bulundu. 

Sakarya Kent Konseyi Başkanı Sinan Çileli de çağrı yaptı.

Çileli “Kıymetli hemşerilerimiz, Çok sıkıntılı günlerden geçtiğimiz bu zaman diliminde, inşallah Allah’ın yardımı ile sağlıklı günlere yaklaşıyoruz. Kan bağış ve temini konusunda tek kurum olan KIZILAY bu ortamda da görevini sürdürmektedir. Gerek mübarek Ramazan Ayı’nın gelmesi gerekse yaşadığımız dünya çapındaki salgının insanlara uyandırdığı endişe sonucunda kan bağışında bir azalmanın olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle Sakarya Kent Konseyi olarak Kızılay’ımıza Kan Bağışı konusunda destek olmak amacıyla kan verebilecek durumda olan tüm hemşerilerimizi bağışta bulunmaya davet ediyoruz.” Başkan Sinan Çileli’nin açıklamasının ardından başta Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri olmak üzere vatandaşlarımız, Demokrasi meydanında bulunan Kızılay kan bağış aracında kan vererek kampanyaya destek oldular.

KUAFÖR VE BERBER DÜKKÂNLARI ADAPAZARI BELEDİYESİNCE DEZENFEKTE EDİLDİ
Alınan tedbirler sonucu yaklaşık 2 aydır kapalı olan kuaför ve berberler işbaşı yaptı.

----

Geçtiğimiz hafta koronavirüs kısıtlamalarının bir kısmı hakkında genişlemeyle ilgili açıklamalar gelmişti. İlk uygulama ise 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın 4 saatlik sokağa çıkma serbestliğiydi.

Haftalardır uzayan saçlarımız ve sakallarımız nedeni ile en çok berber esnafının işbaşı yapmasına sevindik diyebiliriz. Bizler berber dükkânlarının açılmasına sevinirken esnaflara da destek haberi Adapazarı belediyesinden geldi.

Esnaf Odaları ile koordineli çalışma başlatan belediye ekipleri, 632 dükkanı dezenfekte ediyor, maskeleri teslim ediyor.

Kararın hemen ardından Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, ilçedeki 632 esnafın dezenfekte ve maske ihtiyacını karşılayacaklarını açıklamıştı. Adapazarı Belediyesi ekipleri Başkan Işıksu’nun talimatıyla çalışma başlatarak, esnaf odaları ile koordineli bir şekilde 632 dükkanı dezenfekte ediyor, esnafa maskelerini teslim ediyor.

SAKARYA’DA MASKE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN
Maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu günler yaşıyoruz. Korona virüsünün özellikle ilimizi de içine alan riskli bölgelerde maske oldukça önem arz ediyor. Evlerinden çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın maske takma zorunluluğunu da düşünecek olursak Sakarya Büyükşehir Belediyesi yetkililerini yaptıkları bu çalışmadan dolayı kutluyoruz.

----

Belediyenin kendi tesislerinde Ürettiği maskeleri şehrin tamamına dağıtmaya başladı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, korona virüsle mücadele kapsamında şehrin tamamına maske ulaştıracaklarını açıklayarak, “Ürettiğimiz maskeleri 200 personelimizle yarısını şehir merkezimizde ve yarısını ilçelerimizde olmak üzere bugünden itibaren dağıtmaya başlıyoruz” dedi

HİJYENİK KAPTA YEMEK
Sakarya Büyükşehir Belediyesi koronavirüs ile mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir ekipleri dezenfekte, bilgilendirme çalışmaları, gıda yardım kolisi dağıtımının yanı sıra ihtiyaç sahiplerine günlük sıcak yemek ulaştırmaya devam ediyor.

“YEMEKLER EL DEĞMEDEN PAKETLENİYOR”
 Hijyenik ortamlarda yapılan sıcak yemekler ihtiyaç sahibi 800 vatandaşa günde iki öğün olmak üzere ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından SAKVA tesislerinde üretilen yemekler her gün ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Şehrin farklı noktalarına 3 araçla evlerine kadar götürülen yemekler vatandaşları memnun ediyor. Konu hakkında Büyükşehir belediyesinden yapılan açıklamada, “Koronavirüs ile mücadele kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza günlük sıcak yemek dağıtımlarımız devam ediyor. Günde 800 ihtiyaç sahibi vatandaşımıza iki öğün sıcak yemek ulaştırıyoruz. İhtiyaç sahiplerimiz için sıcak yemek, gıda ve hijyen malzemesi  desteklerimiz de devam edecektir” denildi.

KARANTİNADA KALANLARA KYK’DAN SÜRPRİZ
Sakarya KYK her hafta yaptığı etkinliklerle farkındalık yaratmaya devam ediyor. Yaşanan COVİT-19 salgını nedeni ile yurtdışından gelen vatandaşlarımızın misafir edildiği KYK misafirlerine bu haftada sürpriz bir gösteri sundu.

----

Geçtiğimiz haftalarda doğum günü pastası, kitap hediyeleri gibi farklı uygulamalar ile dikkat çeken KYK bu haftada Kuveyt’ten gelen misafirlerine Ramazan davulcusu, Hacivat ve Karagöz gösterileri ile moral verdi.

Her türlü imkânın sunulduğu yurtlarda, karantinadaki vatandaşların ve çocukların ramazan ayını güzel geçirmeleri için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Farklı ülkelerden Sakarya’ya getirilerek yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında çeşitli ilçelerdeki yurtlarda gözetim altında tutulan Türk vatandaşları ve çocukları, “Karagöz ve Hacivat” gösterisiyle moral buldu.

Geleneksel kıyafetleri ile Ramazan davulcusu maniler söyleyerek yurtta kalanlara hoşça vakit geçirtti. Daha sonra Hacivat ve Karagöz kostümleri giyen görevliler yurt bahçesinde küçük bir gösteri yaptı.

Yapılan gösteriler özellikle çocuklar tarafından ilgi ile takip edilirken, büyüklere de çocukluk hatıralarına anımsattı.

AKÇAKALE’DEN İLGİNÇ BİR KİTAP “YOL ARKADAŞI HİKÂYELERİ”

AYAKKABI HİKAYELERİ

----

Uzun yıllar SAKARYA ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNDE öğretmenlik yapan ve şu an Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi NURETTİN AKÇAKALE’NİN yeni yazdığı “Yol Arkadaşı Hikâyeleri” isimli eseri okuyucuları ile buluştu.

Yeni çıkan “Yol Arkadaşı Hikâyeleri” kitabı hakkında bilgi veren Nurettin Akçakale; kitabın ayakkabı ile ilgili anı, hikâye, alıntı, tarih, sanat, gelenek, araştırma ve doküman türü elli beş yazılardan oluştuğunu ifade etti.

Nurettin Akçakale kitapta; 1816 yılında Osmanlı Sultanı 2. Mahmut tarafından kurulan Türkiye’nin ve İstanbul’un en eski fabrikası olan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikasının hazin öyküsünün, Topkapı Sarayında Kutsal Emanetler arasında bulunan ve yüz yıllardır özenle muhafaza edilen Peygamberimize ait ayakkabıların günümüze kadar geliş öykülerinin, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün giyim kuşamı ve giydiği ayakkabılarının, Trabzon’un Maçka ilçesi kırsalında koyun otlatan 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün 2017 yılında şehit edildiğinde ayağında olan kara lastiklerin Bolu Gerede’de bulunan Yaşayan Ayakkabı Müzesine gelişinin, ...

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, Âşık Veysel ve Sakıp Sabancı’nın ayakkabı ile ilgili hüzünlü hikâyelerinin anlatıldığı birbirinden ilginç elli beş yazıdan oluştuğunu dile getirdi.

Akçakale; “kitaptaki hikâyelerin, öykülerin ve yazıların bazıları belki okuyuculara tanıdık geleceğini, bazılarını ise ilk kez okuyacak ve gene bu yazıların bazıları okuyucuları hüzünlendirecek, bazıları tebessüm ettirecek, bazıları hayrete düşürecek ve bazıları da acaba dedirtecektir diye düşünüyorum” dedi.

Kitapta soykırım ve kadın cinayetlerini konu alan ayakkabı ile ilgili eylemlerin anlatıldığı yazılarında olduğunu ifade eden Akçakale kitabın her kesin kütüphanesinde olması gereken bir eser olduğunu ifade ederek almak isteyen okuyucularının internet üzerinden pek çok kitap satış sitesinden çok kolay temin edebileceklerini söyledi.

Akçakale’nin daha önce yayınlanmış “Sadece Ayakkabı” ve “Ayakkabı Malzeme Teknolojisi” isimi ile iki kitabı daha bulunaktadır.

KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ EVİMİZDE
Sakarya Büyükşehir Belediyesinin Kültür etkinlikleri artık evlerime konuk oluyor. COVİT-19 salgınının uzun sürmesi Kültürel ve sanatsal etkinlikleri etkilese de durmaksızın devam ediyor.

----

Evde kalmaya devam ettiğimiz günlerde Sakarya Büyükşehir Belediyesi farklı bir uygulama başlattı. Kurumsal Youtube hesabından erişim sağlayan vatandaşlarımız çeşitli konferans ve sohbetleri takip edebilecekler.

Kültür etkinliklerinin ilk uygulaması 08.05.2020 Cuma akşamı Dr. Halim Gençoğlu’nun sunumu ile başlatıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Mayıs Kültür Sanat Etkinlikleri ile kültür sanat dostlarının evlerine konuk olacak. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsle mücadele için kültür sanat etkinliklerimize bir süre ara vermiştik. Mayıs Kültür Sanat Etkinliklerimizle hem Ramazan’ın manevi iklimini hem de kültürel çalışmaları evlere taşıyacağız. Kurumsal hesabımız youtube.com/sakaryabld üzerinde erişime açık olacak programlarımızın ilki 8 Mayıs Cuma günü 21.30’da gerçekleşti ve Dr. Halim Gençoğlu izleyicilere ‘Osmanlı Coğrafyasında salgın Hastalıkları anlattı.

Editör: Haber Merkezi