DÜNYADA SAYILI BİR DOĞA HARİKASI

Türkiye’de ve dünyada, sahip olduğu güzellikler nedeniyle sayılı doğa harikaları arasında yer alan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, doğa dostları için yeniden ziyarete açılıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbirler nedeniyle kısıtlama kapsamında olarak uzun süredir ziyarete kapalı kalan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı şimdi yenilen yüzü ile konuklarını yeniden ağırlayacak.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı işletme sahibi Hakkı Tank, kısıtlama sürecini iyi değerlendirerek parkın eksikliklerini giderdiklerini ve hizmet alanlarını çok daha genişleterek ziyaretçileri için güzel bir ortam hazırladıklarını söyledi.

Sakarya’da 1985 yılında inşa edilen ve 2011 yılından itibaren tabiat parkı olarak halkın ziyaretine açılarak uzun yıllar hizmet veren Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, kısıtlamaların ardından yenilenen hizmet alanlarında konukları ile buluşmayı bekliyor.

POYRAZLAR SİZİ ÇAĞIRIYOR

Havası, doğal güzelliği, gölü, piknik ve dinlenme alanları ile cazibe merkezi konumunda olan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’nda herşey vatandaşların huzur ve güven içinde güzel vakit geçirebilmeleri için yeniden hazırlandı.

Bakanlık yetkilileri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen inceleme ve tespitler sonrası işletme, yeniden hizmete açılış öncesi tüm hazırlıklarını tamamladı.

Parkın işletmecisi Hakkı Tank, Yeni Sakarya gazetesine yaptığı açıklamada, kısıtlamaların sona ermesinin hemen ardından vatandaşlara hizmet vermeye başlayacaklarını söyledi.

GEREKLİ TÜM ÇALIŞMALAR YAPILDI

Salgına karşı tüm tedbirleri de aldıklarını belirten Hakkı Tank, kapalı alanların dezenfekte edildiğini, açık alanlarda piknik yerlerinin yenilerek tertemiz hale getirildiğini söyledi. Tank, vatandaşların her türlü koruma altındaki parkta sosyal mesafeye dikkat ederek huzur ve güvenle vakit geçirebileceklerini söyledi.

DAHA İYİ HİZMET İÇİN YENİLENDİ

Kısıtlamalar nedeniyle hizmetlerine bir süre ara verdiklerini belirten Hakkı Tank, “Kovid-19 salgınına karşı alınan sokağa çıkma kısıtlamaları ve tam kapanma uygulamasındaki boşluktan yararlanarak eksiklerimizi tamamladık. Bakanlık, bölge müdürlüğümüz ve büyükşehir yetkilileri ile bir araya gelerek önce tüm eksiklerimizi tespit ettik. Vatandaşlarımıza daha iyi bir hizmet sunabilmek için bu kısıtlama sürecindeki boşluğu iyi değerlendirerek tüm hazırlıklarımızı tamamladık” diye konuştu.

Göl üzerine yeni bir iskele düzenlediklerini de söyleyen Tank, “Eşsiz manzaraya karşı bir oturma alanı daha oluşturduk. Çevresi 4 kilometreye varan parkımıza yeni piknik ve eğlence alanları kazandırdık. At binmek için yeni bir sürüş alanını da hizmete açıyoruz. Kuzey kapısını, ilave piknik alanlarını ve çocuklar için oyun mekanlarını da yeniledik” dedi.

ENGELLİ DOSTU TABİAT PARKI

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı tüm 7’den 77’ye herkesin faydalanabildiği bir alan olurken engelli vatandaşların da bu tabiat harikasında gezip eğlenebilmeleri için uygun ortamlar da oluşturulmuş

ÖZEL OLARAK AĞIRLANACAKLAR

Başarılı işletmeci Hakkı Tank, “Yeniden hizmete açılış için hazırlıklarımızı tamamlarken engellilerimizi de düşündük. Onlar için en uygun alanları da oluşturduk. Parkımızın kuzey bölümünde yaptığımız iskelemizde engelli yürüyüş bölümü de bulunuyor. Herkes gibi onlar da hizmetlerimizden rahat bir şekilde faydalanacaklar. Ayrıca kısıtlamalar sona erip yeniden açıldığımızda engelli vatandaşlarımızı parkımızda özel olarak ağırlayacağız” dedi.

PARK EN GÜZEL ŞEKİLDE HAZIRLANDI

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkını, ziyaretçilerin hiç bir sıkıntı yaşamayacak şekilde hazır hale getirdiklerini ifade eden işletmeci Hakkı Tank, “Ailelerimizin çocukları ile gönül rahatlığı ile rahat bir ortamda gezip eğlenebilecekleri, temiz hava ve yeşillikler içerisinde konaklayıp piknik yapabilecekleri alanlarımızı en güzel şekilde yenileyip hazır hale getirdik” dedi.

ZİYARETÇİLER İÇİN HUZUR VE GÜVEN

Güvenlik konusunda çok hassas olduklarını vurgulayan Tank, “Güvenlik görevlilerimiz gündüz ve gece araçları ile devriye halinde tüm parkı gözetim altında tutuyor. Huzuru bozacak hiç bir olaya izin vermiyoruz. Ziyaretçilerimiz her zaman huzur ve güvendeler” diye konuştu.

POYRAZLAR GÖLÜ TABİAT PARKI NERESİ?

Sakarya’nın kuzeyinde Adapazarı ilçesinde yer alan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, 1985 yılında inşa edilmiş olup, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş ve halkın ziyaretine açılmıştır. Sahil uzunluğu 2400 metre, toplam uzunluğu 4000 metredir. Gölün çevresinde Göknar, Dikbudak, Yabani Elma, Yabani Kiraz, Menengiç, Kızılcık, Kuşburnu, Akçaağaç, Ceviz, Funda, Kekik, Çayır Oyu Ve Meşeden oluşmuş ormanlık alan bulunur. Sonradan ağaçlandırmayla Karaçam ve Sarıçam ağaçları da eklenerek ormanlık alan genişletilmiştir. Poyrazlar Gölü, kara ve su kuşlarının güzel örneklerine de ev sahipliği yapıyor. Günümüze kadar 154 adet kuş türü belirlenmiş, bunların yarısı yerli kuş türü, 1/3’ü yaz göçmeni, 1/3’ü kış göçmeni olarak sınıflanmıştır. Ormanın içinde Çakal, Tilki, Gelincik, Tavşan, Sincap, Kara Kaplumbağası, Köstebek gibi hayvanlar yer almıştır.Sazan, Aynalı Sazan, Turna, Tatlısu Levreği, Yayın Balığı gibi balık türleri de gölde rastlanmaktadır. Poyrazlar Gölü’nün yeşil olmasının yanı sıra nilüfer çiçeklerinin çok fazla olması tabiat parkına ayrı bir özellik katıyor.

POYRAZLAR GÖLÜ TABİAT PARKI’NDA NELER YAPILIR?

Harika bir gün geçirmenize olanak verecek güzellikte bir göl olmasının yanı sıra, gölün çevresinde mangal yakıp dolayısıyla piknik yapabileceğiniz çardaklar ve ağaçların altında piknik masaları bulunan doğal bir ortam. İsterseniz küçük gezinti treni ile gölün çevresinde gezebilirsiniz.

Atla göl turu veya bisiklet turu, kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık yapabilirsiniz.

Çocuklarınız için de zaman geçirebilecekleri oyun alanları, eğlence havuzları, elektrikli gondol, salıncak, paintball, atv safari gibi aktiviteler bulunmaktadır.

Balıkçılık yapmak isterseniz olta ile gölde balık tutmak mümkündür.

Ağaçların bin bir çeşit yeşil rengi, gökyüzünün mavisi gözlerinizin yeşile ve maviye doymasını sağlıyor.

Ağaçların rüzgardaki hışırtıları kulaklarınıza ayrı bir keyif katıyor.

Böylesine güzel yeşili ve doğayı bulmayı özleyen herkes için bambaşka duygular yaşatan çok güzel bir ortam.

NASIL GİDİLİR?

Sakarya’nın kuzeyinde bulunan Poyrazlar Gölü, Ankara iline 321 km (3 saat 30 dk.Anadolu Otoyolu/O-4 üzerinden), İstanbul iline 166 km (İstanbul otoyolu üzerinden giderseniz Sakarya - Bilecik - Antalya çıkışını kullanarak), Sakarya’nın merkezine 8 km mesafede yer almakta, muhteşem doğa ve yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı güzel bir tabiat parkı.

Poyrazlar Gölüne kendi aracınız ile gidebilirsiniz. İstanbul tarafından gidilmek istenirse Sakarya - Bilecik Antalya otoyolundan, Kocaeli üzerinden D100 karayolunu kullanarak gidebilirsiniz.

Birinci derece doğal sit alanı Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, kısıtlamaların sona ermesinin ardından ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi